Utazás

Őszi kultúrprogramok a szomszédos országokban

Legyen szó koncertről, egy remek színházi előadásról vagy egy kiállításról, olykor érdemes a szomszédos országokban is körülnézni.
Őszi kultúrprogramok a szomszédos országokbanA szerzőről:
Gellért Tünde
a Cafeblog Egy csepp Európa című blogjának szerzője. Az öreg kontinens országait járja, olvasóinak pedig hasznos és gyakorlatias útinaplót ad, legyen szó egy eldugott kis német faluról vagy a legnépszerűbb nagyvárosokról. Szeptembertől a szerző teljesen új írásaival a Nők Lapja Cafén is találkozhattok!  

Villamoskoncertek Pozsonyban

Őszi kultúrprogramok a szomszédos országokbanPersze itthon sem szenvednek a lehetőségek hiányától a koncertrajongók. Ebben az évben Budapesten járt többek között a Depeche Mode, és Mark Knopfler, a következő hónapokban várjuk Andrea Bocellit, a Nickelback-et, és Bruno Marsnak is tapsolhatunk.

Ugyanakkor igazán szerencsés helyzetben vagyunk, mert Prágában, Pozsonyban és Bécsben is, részesei lehetünk nagyszabású rendezvényeknek. Nemrég Bon Jovi ugrott be Bécsbe és Prágába, aztán Alice Cooper következett Brnóban, és akkor még meg sem említettük Pozsony különlegességét – az elektricska-koncerteket. Pozsonyban ugyanis villamoson tartanak koncertet, a szerelvény közepén zenél az együttes, a jármű körbe-körbe járja a várost, és csak meghatározott helyen és időben lehet rá felszállni. Óriási ötlet, és ha hinni lehet a szem- és fültanúknak, emlékezetes élmény, ráadásul ingyenes!

Dinoszauruszok a kicsiknek

Őszi kultúrprogramok a szomszédos országokbanRégebben Bécs a magyarok számára a bevásárlóturizmust jelentette. Manapság már egyre többek számára a múzeumok és az időszaki izgalmas tárlatok csodálatos városa. A képzőművészet iránt szenvedélyesen rajongók a rendkívül gazdag egyiptomi leleteket, csodálatos Bosch- és Velázquez festményeket felvonultató Szépművészeti Múzeumot keresik fel vagy az Albertinát, az gyakran fogad időszaki kiállításokat, amik körbejárják a világot (Van Gogh műveit, impresszionisták festményeit, Picasso rajzait csodálhattuk meg hosszabb-rövidebb ideig). Egyre kedveltebb családi program a sok érdekességet és különlegességet felsorakoztató Természettudományi Múzeum is (dinoszaurusz-csontvázakat és megkövesült dinótojásokat láthatunk itt többek között, és itt lakik a Willendorfi Vénusz).

Opera Bécsben

Őszi kultúrprogramok a szomszédos országokbanA komolyzene iránt szenvedélyesen érdeklődők rendszeresen járnak az osztrák fővárosban látható és hallható kiváló opera- és balett előadásokra (utóbbira olyan nagy az érdeklődés, hogy hónapokkal előre kell belépőről gondoskodni). Vannak azonban olyan helyszínek Európában, ahol csak adott időszakban, néhány alkalom erejéig lehetünk részesei az életre szóló élménynek. Ilyen például a veronai amfiteátrum, ahol a legkiválóbb énekesek lépnek fel (jövőre például Placido Domingo), és maga a környezet varázsa teszi feledhetetlenné a kiváló hangzást és rendezést.

A komolyzene rajongóinak különleges élvezetet ígér a Szlovák Filharmónia rendezésében a Pozsonyi Zenei Napok immár 49. évfolyama. Ha október 13-áig látogatunk el a szlovák fővárosba, számos koncertre és egyéb zenei eseményre válthatunk belépőt. Ezek közül is kiemelkedik hazai vonatkozása miatt a nyitókoncert, amelyen Perényi Miklós csellóművész is fellépett, és az egyik bemutatott mű Eötvös Péter magyar zeneszerző Cello Concerto Grossója volt.

Jazz és filmfesztivál

Őszi kultúrprogramok a szomszédos országokbanÉrdemes más zenei élmények miatt is Pozsonyba utaznunk. Október utolsó hétvégéjén az Inchebában a Pozsonyi Jazz Napokon fellép Joshua Redman, Chris Potter, a Bilal, José James, a The Brand New Heavies, a Henderson – Berlin – Chambers Ther Super Trió vagy az Amadinda. Ha egy hosszabb utazás is belefér az időnkbe, látogassunk el a Salzburgi Jazz Napokra, Európa egyik legelegánsabb jazz-fesztiváljára! Az idén október 23. és november 3. között zajló rendezvénysorozat különlegessége, hogy a „Jazz a belvárosban” program keretében számos koncerten díjtalanul vehetünk részt, mivel a belváros különböző közterületei és vendéglátóhelyei adnak otthont az érdekes kezdeményezésnek.

Egyedülállóan érdekes művészeti esemény a Hegyi Filmek Nemzetközi Fesztiválja (jubileumi 20. évfolyam), amire október 9. és 13. között kerül sor Poprádon (Szlovákia). A vetítéseken részt vevő filmek témája: a csodálatos és ösztönző természet, az önmagunk és környezetünk megismerését elősegítő merész projektek és a saját korlátaikat legyőző emberek.

Ha az antikvitások, régiségek szerelmesei vagyunk, nem szabad kihagynunk a régiségbörzét a Kis-Kárpátok nagy várában, a gyönyörű Vöröskőn október 5-én és 9-én. A szép tárgyak kedvelői és gyűjtői nemcsak festmények, porcelánok és órák között keresgélhetnek, hanem gramofonlemezekből, történelmi fegyverekből és bútorokból, valamint zenélődobozokból, sőt zárakból is válogathatnak.

Sportőrülteknek!

Őszi kultúrprogramok a szomszédos országokbanSportőrültek és nem utolsó sorban Juventus-rajongók mesélik, hogy feledhetetlen élmény a Juventus új stadionjában megnézni egy meccset, és a sokezres szurkológárdával együtt teli torokból énekelni a Juve indulóját. A meccs előtt stadiontúrára is van lehetőség, majd lehet költekezni orrvérzésig a szurkolói boltban. Ha viszont szervezett útra vágyik valaki, csupán csatlakoznia kell valamelyik hazai Juventus rajongói klubhoz. A legolcsóbb ajánlat 120 euróba kerül, és az autóbuszos utazás költségén és a belépő árán kívül egyebet nem is tartalmaz. A 120-220 eurós árban ezen felül már egy éjszakai szállás is benne foglaltatik, természetesen reggelivel.

Ha nyárig vártok!
Minden nyáron zsúfolásig megtelik a világ egyik legkülönlegesebb szabadtéri színpadának nézőtere a csehországi Český Krumlovban, a várkastély parkjában. Itt nem a színpad, hanem a nézőtér forog! Így az előadások során a kis vadászkastély terasza és erkélye az egyik színpad, a vele szemben lévő tisztás a másik, és körben mindig azt a kis részt világítják meg, amelyen éppen játszanak vagy táncolnak. A megrögzött táncrajongóknak idén augusztusban ezen a páratlanul varázslatos helyen volt szerencséjük látni a Rómeó és Júliát a Dél-Csehországi Balett előadásában (koreográfus: Egerházi Attila). A többféle helyszín, a természeti környezet, a folyamatosan változó nézői perspektíva olyan többletet ad, amit sehol másutt nem lehet átélni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top