Utazás

Ózd másik oldala

Kihalt gyártelep, munkanélküliség, szegénytelep... Amikor megkérdezik tőlem, hová valósi vagyok, és szóba kerül Ózd, a legtöbb embernek ezek ugranak be. Nekem pedig más. Meg is mutatom.

Néhány hete valaki azt mondta nekem, hogy Budapest lett az ország második Ózdja, annyian menekültek el a borsodi városból. Amíg a fővárosból Londonba, addig a borsodi településről Budapestre vándorolnak az emberek a jobb megélhetés reményében. 18 évig éltem egy Ózd melletti kis faluban, s míg az emberek többségének a koszos, kihalt gyártelep, a nyomornegyed, a vízelzárás jut eszébe Ózdról, nekem a Hangony-patak, a közeli Sajó-part, a völgyben elterülő város, a közeli dombok és erdők. Mert volt annak amolyan „borsodi bája”, amikor a gyerekeket a helyi kenyérgyárba vitték osztálykirándulásra, persze csak másodikban, mert elsőben a főút mellett sétálhattunk át a sajópüspöki téeszbe. És valahányszor egy régi ismerősömmel találkozom a fővárosban, mindig rájövök, hogy képtelenek vagyunk elszakadni a paneltől, mert épülhetnek bármilyen csilivili lakóparkok, a borsodiak nosztalgikusan imádják a paneleket. Megmutatom Ózd másik arcát, mert megérdemli.

1. Íme, az Ózdhoz közeli Arlói-tó, a háttérben a bélapátfalvai mészkősziklák.

Ózd másik oldala

2. Támfalfestés az ózdi Vasvár úton.

Ózd másik oldala

3. Város az erdő közepén – ahol az utca egyik részén még panellakások sorakoznak, a másik végén azonban már kertes házakkal találkozik, aki erre jár. 

Ózd másik oldala

4. Ózd „falunak” hívott részén találjátok az Ív úti római katolikus templomot. 

Ózd másik oldala

5. Hamarosan ismét ilyen látványt nyújt a Városi stadion sétaútja.

Ózd másik oldala

6. Panorámakép az Újváros térről. Az Ózdhoz közeli erdőkben – leginkább Center környékén – gyakran szerveztek az iskolák akadályversenyt a gyerekeknek. 

Ózd másik oldala

7. Evangélikus templom az erdő közepén, 1902-ben építették. Eredetileg két tornyot terveztek, ám végül a másodikat pénz hiányában nem húzták fel.

Ózd másik oldala

8. Látkép Ózd egyik városrészéről, Urajról, amely eredetileg királyi birtok volt. Uraj a török pusztítás után elnéptelenedett, majd később újra benépesült. A 70-es évektől lett Ózd része.

Ózd másik oldala

 
9. Az ózdi „Olvasó” színházterme.

Ózd másik oldala

10. Akár a Városliget is lehetne, de ez az ózdi Ifjúsági park.

Ózd másik oldala

11. A Petőfi tér a borsodi városban. Az itteni Petőfi-szobor azonban a bal kezét emeli a magasba.

Ózd másik oldala

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top