Utazás

A világ öt legkisebb szigete

A legkisebb független szigetországtól a legkevesebb lakóval rendelkező településig, a világ telis-tele van olyan szigetekkel, amelyek valamilyen módon érdekesek, ritkák és egyediek. Összegyűjtöttük az öt legkisebbet és egyben leginkább lélegzetelállítót.

Pitcairn-sziget

Megnézem
Összes kép (1)

A világ legkisebb népességű önálló közigazgatású szigete. Ez a trópusi éghajlatú vidék az Egyesült Királyság tengerentúli területéhez tartozik, az Új-Zéland és a Panama között húzódó szigetcsoport egyetlen lakott tagja. A sziget 1808-ig a külvilág előtt ismeretlen volt, mára fővárosa – Adamstown – 50 lakossal büszkélkedhet. A helyiek többségének van rádiója, sőt néhányan rendelkeznek telefon- és internet-hozzáféréssel is. Szigorú vallási, kulturális szokásaik is lazultak az évek során, már engedélyezett az alkoholfogyasztás is.

Foula

Megnézem
Összes kép (1)

A skóciai Shetland egyik szigete a maga 13 négyzetkilométerével minden bizonnyal a legkisebb. A sziget 30 tősgyökeres lakosa a part mentén telepedett le, és gyapjútermelésből, halászatból próbálnak megélni. A szigeten található öt hegycsúcs és az ország második legnagyobb sziklaszirtje, illetve sok shetlandi pónit is láthatunk.

Nauru

Megnézem
Összes kép (1)

A Csendes-óceán nyugati részén, Mikronéziában található kis sziget a világ legkisebb független országa. Az előzőekhez képest nagyobb számú, becsült érték szerint 13 005 lakossal rendelkezik, fővárosa viszont hivatalosan nincs. A sziget mindössze 21,3 négyzetkilométer területű, trópusi éghajlatú és jellemző a csapadékos időjárás. Jelentős bevételét az Ausztrália által fenntartott menekülttábor hozza, ahova az illegális bevándorlókat deportálják.

Surin-szigetek

Megnézem
Összes kép (1)

A Surin-szigetcsoport öt szigetből áll, és még így is a világ legkisebbjeinek egyike. Sőt az egyik legtávolabb eső és legfejletlenebb is. A sziget őslakosai a mokenek, akik a csónakjaikban laknak. Akárhogy is, az északi és déli szigetek rendkívül népszerűek a turisták körében. Lenyűgöző vízi élővilágával kedvelt búvárhely.

Tristan da Cunha

Megnézem
Összes kép (1)

A világ legelszigeteltebb lakott településének tartják ezt a vulkanikus szigetcsoportot. A fő szigetből és további hat kisebb szigetből áll, amelyek közül a legkisebb alig több mint 3 négyzetkilométer területű. A fő sziget lakosai egy 6 kilométer hosszú és 600 méter széles sík területen élnek. A helyiek halászatból, hajójavításból és bélyegkibocsátásból élnek, alapvetően önellátásra rendelkeztek be. A sziget szinte megközelíthetetlen, nincs saját repülőtere, és a legközelebbi település innen 2460 kilométerre található.

Megnézem
Összes kép (1)
Megnézem
Összes kép (1)
Megnézem
Összes kép (1)
Megnézem
Összes kép (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top