Utazás

8 nyugis vízpart családosoknak

Kisgyermekes családok álma a vakáción: olyan homokos part, sekély vízzel, ahol nincs tömeg, van árnyék és némi kis vendéglátás. Ilyen eldugott kincseket kerestünk itthon és Európában...

Észak-Balaton – Örvényes

8  nyugis vízpart családosoknak

 

A zsúfolt Balatonfüredtől és Tihanytól alig néhány kilométerre található Örvényes, a 180 fős kis település, egy eldugott, ám rendkívül igényes és kellően szellős szabad stranddal. A part gyönyörű, zöld gyeppel, sok árnyékot adó fával, van büfésor, strandröplabdapálya és asztalitenisz is, emellett igényes a mosdó. A víz kellően sekély és lassan mélyül, alatta sima homokot találunk, itt nem vágja meg kagyló az ember lábát. Fürdőzés után pedig kellemes sétát tehetünk a falu büszkeségéhez, a működő vízimalomhoz.

Nyugat-Balaton – Becehegy

8 homokos, nyugis vízpart családosoknak

 

Ha nyugalomra vágyunk családunkkal a parton, jó választás lehet a Balatongyörökhöz közel eső becehegyi fürdőhely is, amely ma már hivatalosan nem is számít strandnak, mivel a napfényen, a hűs vízen kívül ott semmiféle szolgáltatást nem kaphatunk, viszont cserébe garantáltan miénk a tér. Érdemes magunkkal vinni ételt-italt a strandoláshoz, és esetleg napernyőt is, valamint inkább néhány órás időtöltést tervezni itt, mint egész naposat. A becehegyi strandolható partszakasz kerékpárral, autóval és vonattal egyaránt megközelíthető a szomszédos településekről.

Horvátország – Pula

8 homokos, nyugis vízpart családosoknak

 

Horvátországban, Pulától délre lelhető fel a Kamenjak-félsziget, amely az eldugott, meseszép és nyugalmas szabad strandok oázisa. Érdemes autót bérelni és bejárni az egészet, mert lépten-nyomon csodaszép öblöket találunk, egész biztos, hogy mindenki talál itt kedvére valót. A part jellemzően apró kavicsos, nem sziklás, de nem árt a vízicipő használata.

Görögország – Kréta

8 homokos, nyugis vízpart családosoknak

 

Az önkényes strandfoglalás Krétán is remekül működik, hála a partokat díszítő sok kis öbölnek. A szállodák strandjai hihetetlenül zsúfoltak, de ha csak néhány kilométert autózunk, akár privát partrészt is találhatunk magunknak, ha pedig hajlandóak vagyunk osztozkodni, még infrastruktúrába is botolhatunk lakókocsi-büfék formájában. A víz a part mentén többnyire sekély, viszont erősen hullámzik, és érdemes profin felkészülni a napvédelemre, mert a partok többsége árnyékmentes. Inkább a délelőttöt válasszuk a strandolásra, mert főként az érintetlen területeken, délutánra nagyon felforrósodik a homok.

Esztergom – Palatinus-tó

8 homokos, nyugis vízpart családosoknak

 

Kevésbé ismert, ám annál hangulatosabb strand Esztergomban a Palatinus-tó. Homokos partja van, lassan mélyül, és igazán szép domborzatú részen terül el. A fürdő területére csupán jelképes összegű belépőt kell fizetni, viszont települtek ki vendéglátó-egységek, van mosdó, és hangosbemondó is, arra az esetre, ha a gyerekeink elkószálnának mellőlünk. A tó város felőli oldalán kis nyaralók sorakoznak, saját stéggel, mesebeli hangulatot kölcsönözve a partnak. Az esztergomi Palatinus-tavat az ország legtisztább vizű tavaként tartják számon, így ideális a pancsoláshoz.

Mallorca – Es Trenc

8 homokos, nyugis vízpart családosoknak

 

Mallorcán az Es Trenc nevű partszakaszt egyetlen kisgyerekes családnak sem szabad kihagynia. A Campos városától csupán 11 kilométerre kezdődő, fürdéshez kiválóan alkalmas partszakasz 6 kilométer hosszú, így kellően szellős. Van itt őrzött parkoló és étterem is, ahol le lehet vásárolni a 10 eurós parkolójegy árát. A tenger lassan mélyül, nem tombolnak vad hullámok, de napernyőről érdemes gondoskodnunk, mert igen kevés az árnyék. A víz nagyon tiszta és érdekes árnyalatú – hasonló, mintha a Karib-tengeren járnánk.

Törökország – Kaputas

8 homokos, nyugis vízpart családosoknak

 

Török Saint Tropez-nak is nevezik Kaputas városát, amely a bulizós hangulatú strandok világa mellett eldugott kis szabad strandokkal kedvez a családoknak is. Közülük a Kaputao fürdő az, ami leginkább említésre méltó: egy szurdok lábánál bukkanhatunk rá. A tenger itt több tíz méteren át sekély, a víz tiszta és csillogó, olyannyira, hogy még a helyiek is szívesen időznek itt munkaidő után. Érdemes tudni azonban, hogy meredek lépcsősoron kell átküzdenünk magunkat a strandhoz a főútról, és ezen a fürdőhelyen nincsen infrastruktúra, így ne feledkezzünk meg ételről, italról és egyéb strandfelszerelésekről.

Bulgária – Ropotamo természeti rezervátum

8 homokos, nyugis vízpart családosoknak

 

A Ropotamo természeti rezervátum területén van Bulgáriában az a partszakasz, amely nem szórakozóhelyektől és bulizó fiataloktól hangos, ráadásul a Fekete-tenger itteni adottságai is a gyermekes családoknak kedveznek. Ráadásul itt található Európa egyik legtisztább vizű strandja, méghozzá az érintetlen természet ölelésében: a terület csodálatos formájú szikláiról, a tengert szegélyező, zöldellő erdőkről és érdekes, zöldeskékes árnyalatban játszó vizéről is híres.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top