Utazás

Így nyaraltunk olcsón az olasz tengerparton

Olcsó, de szép tengerparti szállás. Gyerekbarát strand, igazi olasz pizza és carpaccio...
Így nyaraltunk olcsón, az olasz tengerparton

Sokak szerint kicsit korai volt még a nyaralás, de mi eldöntöttük, hogy már júniusban, rögtön az iskola után elindulunk valami meleg, tengerparti helyre. Sokáig nem keresgéltünk, mivel tavaly Horvátországban voltunk, idén Olaszország mellett döntöttük. Az észak-adriai települések között néztünk olyanokat, amelyek gyorsan és egyszerűen megközelíthetőek autóval. Caorle, Bibione, Lignano… mind-mind megfelelnek ezen igényeknek. Igazi szalagsoron gyártott, mesterséges üdülővárosok, tengerparttal, homokkal, színes napernyőkkel… Szóval egyhetes lazuláshoz és lubickoláshoz pont tökéletes.

Autópálya-matrica és dugó

Mi végül Bibione mellett döntöttünk, az utazás még gyerkőccel is kibírható volt. Ha betartjuk a sebességhatárokat, és mondjuk négyszer megállunk pihenni, tankolni, nyújtózkodni, és nem utolsósorban gyönyörködni Szlovéniában, akkor is simán leérhetünk nyolc óra alatt. Inkább én írom le, mint ott szembesüljetek vele: Szlovéniában egy hónapos autópálya-matricát tudtok vásárolni, ami átszámítva 9 ezer forint, az olasz pályán pedig kapus rendszer működik, és annyit fizettek a kijáratnál, amennyit használtátok a pályát. Bibionéig mi 4 eurót fizettünk, vagyis oda-vissza kevesebb, mint 10 euróból kijött az olasz autópálya díj. Útlezárások még hétvégén, a csúcsforgalomban is lehetnek a szlovén sztrádán, míg Olaszországban arra számítsatok, hogy hazainduláskor az üdülővárosból az autópálya-kapuig másfél óra alatt teszitek majd meg  a 15 perces utat a turnusváltás miatt.

A négyrészes város

Bibione alapvetően négy részből áll: Lido del Sole, Spiaggia, Lido dei Pini és Pineda. Tényleg semmi extrára ne számítsátok, ez egy tipikus üdülőváros, vidámparkkal, tengerparttal, éttermekkel, víziparkkal… Mindössze két látnivaló akad a turistavároskában, az egyik a part mentén álló világítótorony, a másik pedig egy csodálatos harangjátékkal szolgáló templom. Mivel azonban Bibione Pineda részében található a kikötő, akár hajóval is átjuthatunk Velencébe. A helyi turistainformációs központban be is fizethetünk egy hajóútra (24 euró/fő), de akár busszal is átmehetünk, igaz, ezt 40 fokos hőségben senkinek nem ajánlanám.

Kisokos
Pineda – A turisták számára a nyugalom birodalma, ahol a szállodák, apartmanházak és kempingek zöldövezetben épültek.
Spiaggia Bibione szíve. Itt található a város főutcája, a Viale Aurora egyben bevásárlóutca is, az itteni üzletek minden nap késő estig tartanak nyitva. A tágas térrel szemközti strandszakaszon pedig a gyerekek számára kialakított játszóterek, illetve sportszigetek találhatók.
Lido Del Sole – Csöndes, kertvárosias terület. Ezen a részen a strand kevésbé zsúfolt, ezért ideális a családoknak, főleg a kisgyerekeseknek.
Lido dei Pini – A város kapujában fekszik, a béke és a nyugalom szigete.

„Kulipintyó”

A szállások között tényleg találhattok igazán igényes apartmant, de jó áron. Mi közvetlenül a tengerparton Lido del Sole negyedben foglaltunk egy háromszobás, első emeleti, tengerre néző, kéterkélyes apartmant. Egy hétre 130 ezer forintot fizettünk (sztornóbiztosítással együtt) a hatfős lakásért, ezenkívül 100 euró kauciót kell fizetni a kulcsátvételkor, valamint idegenforgalmi adót. Kérhettek takarítást a turnus végén, de ti magatok is összepakolhatjátok az apartmant az utolsó este, ezzel 30-40 eurót spórolhattok. Ha inkább szállodába mennétek, akkor a parton számos olcsóbb hotelt találhattok, 15-20 ezer forint/éj/fő áron. De nagycsaládosok vagy baráti társaságok a parttól távolabb családi házat is bérelhetnek.

Kilátás. További képek a galériában!
Kilátás. További képek a galériában!

A parton

Nincs szabad rablás, vagyis nem ülhetünk oda, ahová szeretnénk! Számos apartman és hotelszoba árában benne van a strandszerviz (egy napernyő, két napozóágy használata a parton) ára. Ilyenkor a kulcsátvételnél egy kis jegyet kaptok, amit a szállásotokhoz legközelebbi partrész „strandkapujában” beválthattok. Általában az első négy sor kivételével adnak helyeket ezekre a jegyekre, és nincs más dolgotok, mint megkeresni a partszakaszt, és a napernyőn figyelni a számokat, hogy megtaláljátok azt a helyet, ahol hűsölni fogtok a következő egy hétben. Ha a szállásotok árában nincs benne strandszerviz, úgy 100 eurót kell fizetnetek érte a kasszánál egy hétre.

Lustálkodás. További képek a galériában!
Lustálkodás reggel. További képek a galériában!

Tudom, hogy mindenki  szeretne hét nap alatt csokibarna lenni, de itt tényleg érdemes betartani azt a szabályt, hogy déltől délután négyig nem fekszünk a napon vagy az árnyékban. Inkább reggel kilenctől délig, és délután négytől este nyolcig strandoljatok, mert egyébként hamar úgy fogtok kinézni, mint egy jól megpirult grillcsirke. A tengerpart Bibionéban alapvetően nyugis, biztonságos, egyetlen idegesítő tényezővel kell számolni: az óbégató, rámenős, vastag garbós árusokra, akik a helyi kínai butik gagyi termékeit próbálják rásózni a strandolókra. Van a bizsus, a kókuszárus, a sárkányernyőárus, a napszemcsis, a törülközős…

Bazár: a bizsus, a kókuszos, a napszemcsis...
Bazár: a bizsus, a kókuszos, a napszemcsis…

Gyerkőcökkel

A lurkók egyáltalán nem fognak unatkozni! Ha megunják a strandolást, építhetnek homokvárat, de elmehetünk velük vízibiciklizni, vagy rossz idő esetén átruccanhatunk Velencébe. A parton számos animációs programból választhatnak a gyerekek, de találhattok ugrálóasztalokat is kertvárosokban (általában 4 euró 20 perc). A város tele van minikörhintákkal, csocsóasztalokkal… De akik még többre vágynak, azok a helyi vidámparkba is ellátogathatnak.

Így nyaraltunk olcsón, az olasz tengerpartonNetezz okosan!
Kár itthon bajlódni mindenféle roaming szolgáltatással és napijegyekkel! Az okostelefonodat vagy táblagépedet állítsd át úgy, hogy csak wifin keresztül csatlakozzon az internethez. Így elkerülöd a drága adatforgalmat. Bibione városban kétfajta wifilehetőség közül is választhattok. Az egyik a BibioneWifi, ami szinte az egész városban elérhető, és hozzáférést a helyi trafikokban tudtok vásárolni. A másik a BibioneNet, ami a város Lido del Sole részén használható, és a Vivaldi utcánál található ugrálóvárnál vásárolhattok rá előfizetést. (2 órás jegyet, de akár 1 hónapos bérletet is válthattok.)

Gasztronómia
Pizza, tészta, saláta és fagyi. Nem túl változatos, de többségében tényleg csak ezzel találkozhatunk a helyi éttermekben. Azért ha már Olaszországban jártok, mindenképpen kóstoljatok meg egy igazi vékony tésztás, kemencés pizzát – és NE kérjetek ketchupot –, ajánlom még a fekete kagylót és a carpacciót rukkolaágyon, nyakon öntve olívaolajjal. Ha nem szeretnétek sokat költeni ételre, akkor szinte minden sarkon találhattok egy pizzériát, ahol hatalmas, hat főnek elegendő pizzákat vehettek 10-15 euróért. A helyi közértekben mennyei sonkák, sajtok és pékáruk közül válogathattok, de – amennyiben apartmanban laktok és főzni szeretnétek – vehettek darált húst vagy előre bepanírozott husit is.

Finomságok. További képek a galériában!
Finomságok. További képek a galériában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top