Utazás

Megdőlt az árvízrekord – jön a 900 centiméter

Nagybajcsnál a Duna vízszintje péntek hajnalban már 4 centiméterrel meghaladta az eddigi legmagasabb, 2002-ben mért szintjét: az Országos Vízügyi Főigazgatóság 3 órakor 879 centiméteres vízállást jelentett.
Félelmetesen hömpölyög az ár Budapesten – videó

A Győr-Moson-Sopron megyei településnél szombaton reggelre várják a tetőzést, 900 centiméteren. Pénteken hajnalra tehát elérte az országot az ár. „A leginkább veszélyeztetett kilenc szakaszból kettő rövidesen vizsgázik” – mondta Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója. Az első ilyen helyszín a Mosoni-Duna bal partjánál van, ahol egy régi töltés javítási munkálatait az érkező árhullám miatt már nem tudták befejezni. Azóta tömörítették és megtámasztották a gátat. A másik a komáromi védvonal, ahol a vízügyi szolgálat szakemberei és a honvédség erői éjjel-nappal dolgoznak.

Védekezés Szentendrén. További friss képek, itt!
Védekezés Szentendrén. További friss képek, itt!

A vízügyi főigazgató arra is kitért, hogy Nagybajcsnál 900 centiméter körüli szinten fog tetőzni a Duna, és onnantól a korábban jelzetthez képest 10 centiméterrel magasabban fog érkezni az árhullám. Budapestnél a tetőzés szintjét 885 plusz-mínusz 20 centiméterben határozták meg. A védművek a legnagyobb várható magassághoz vannak kiépítve – jelentette ki. Nagybajcsnál szombat reggel, Budapestnél hétfő reggel környékén várják a tetőzést. Kilenc méter körüli vízszintre számítanak vasárnap vagy hétfőn a közúton már megközelíthetetlen Kisorosziban is, ahol pénteken újabb 20 centiméterrel, 920-ra emelik a gát magasságát.

Komáromnál pénteken 3 órakor 785 centiméteres vízállást mértek, az elmúlt 4 órában 14 centiméterrel emelkedett, itt 830 centiméteren tetőzhet a folyó az előrejelzések szerint vasárnap hajnalban. Esztergomnál a legfrissebb adatok 728 centiméteres vízállást mutatnak, több mint 20 centimétert emelkedett 4 óra alatt a vízszint. A folyó várhatóan vasárnap napközben éri el legmagasabb szintjét, 795 centiméterrel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top