Utazás

Halálos nyaralás – veszélyesek a mediterrán országok

Halálos betegségek sora fenyegeti a mediterrán országokba utazó turistákat, és egyre többen csak tartós rosszullét, magas láz, hányás, hasmenés, halálos fertőzés sűrű emlegetésével tudnak nyaralási beszámolót tartani.
Halálos nyaralás – veszélyesek a mediterrán országokA világ legmagasabb szállodája

Bár az elmúlt években csökkent a mediterrán országokba (pl. Török-, Görög, Olasz- és Spanyolországba, valamint Egyiptomba, Tunéziába, Jordániába) utazók száma, az akár halálos kimenetelű betegségekkel mégis egyre többeknek kell megküzdeniük. Tavaly a hastífusz 3, a malária 5, a leggyakoribbnak számító májgyulladás 450 gyanútlan turistát támadott meg, de kezeltek dengue-lázzal és kolerával fertőzött beteget is. Az egzotikus betegségek itthon egyáltalán nincsenek jelen, de a Földközi-tenger partvidékéről érkező nyaralók könnyedén továbbfertőzhetik a környezetüket. Néhány éve egy Olaszországból hazatérő fiatalember okozott riadalmat és hepatitisz-A-járványt az istvándiak körében.

 

A spórolás bajba sodorhat

Egyre olcsóbb helyekre utaznak az emberek, egyre alacsonyabb színvonalú szállásokat választanak, ez pedig együtt jár a lazább higiéniás viszonyokkal is, ami betegségekhez vezet – magyarázza dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának vezetője. A drágább, neves szállodaláncok azonban mindent megtesznek vendégeikért, így a betegségek megelőzésére is nagy gondot fordítanak. Éjszakánként feltöltik tisztított vízkészleteiket, a konyhai dolgozók csak kesztyűben nyúlhatnak a megbízható helyről származó élelmiszerekhez, ezzel is biztosítva jó hírnevük és vendégeik egészségének megőrzését.

Oltás, tabletta, pálinka

Halálos nyaralás – veszélyesek a mediterrán országokElterjedt hiedelem, hogy a gyomorrontástól megvéd egy-egy kupica erős, hazai pálinka. Valóban, az alkohol okozta túlzott savtermelés segít legyőzni a vírusokat, ha csak egy falatot fogyasztunk fertőzött ételből, ennél többre azonban nem képes. Palackozott vizet, frissensülteket, héjától megtisztítható gyümölcsökből, például ananászból, banánból, narancsból készült gyümölcssalátát bátran fogyaszthatunk, sorolja a szakember, de a csapvíz, a ki tudja milyen vízből készült jégkocka, a nem kellően ecetes saláta vagy a nehezen tisztítható apró szemű gyümölcsök, mint az eper, málna, szeder veszélyforrások lehetnek. A gyanúsan olcsó éttermeket, a kétes minőséget kínáló utcai árusokat is jobb nagy ívben elkerülni.

Nyaralás előtt az emberek mindössze 10%-a keresi fel a háziorvosát vagy valamelyik oltóközpontot, ahol pontos információkat kapna a lehetséges veszélyekről. A hepatitisz-A-t étellel, akár fertőzött vízzel locsolt zöldséggel-gyümölccsel lehet begyűjteni, a hepatitisz-B testnedvekkel terjed, a tífuszt étellel, itallal, széklettel, fertőzött ember érintésével kaphatjuk el, a maláriát és a dengue-lázat szúnyogok adják tovább, a kolera koszos víz, félig nyers ételek útján támad. Mindegyik betegség gyötrelmessé teszi a pihenést és az azt követő heteket, hónapokat. Jobb esetben csak életre szóló borzalmas élményeket, rosszabb esetben életminőséget csökkentő károsodást, kezeletlenül pedig akár halált is okozhatnak. Egy félórás beszélgetéssel, hepatitisz-A- és -B-oltással, maláriatablettával és egy jó szúnyogriasztóval biztosíthatjuk, hogy a nyaralás valóban élmény, és ne rémálom legyen – hívja fel a figyelmet dr. Ócsai Lajos.

Ha a hazaérkezés utáni hónapban panaszaitok vannak, feltétlenül forduljatok a háziorvoshoz vagy egy oltóközponthoz, és mondjátok el, hogy külföldön jártatok! Az alábbi helyeken jó kezekben lesztek, illetve ezeken tájékozódhattok utazás előtt is:

www.utazaselott.hu

www.oek.hu

www.oltokozpont.hu

www.tropusioltasok.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top