Szabadidő

10 bizarr, vízparti sziklaképződmény

Káprázatos színek, meghökkentő formák, lenyűgöző méretek – valódi műalkotások a természet alkotóműhelyéből. Íme a világ 10 legszebb vízparti sziklaformája!

1. Twelve Apostles, Port Campbell Nemzeti Park, Victoria – Ausztrália

A Twelve Apostles (Tizenkét apostol) mészkőszirtjei akár 60 méternyire is kiemelkednek a morajló tengerből. A név ellenére ma már csak nyolc szikla áll ellen a szél és a vad tenger erejének. Az itt kezdődő tengeri nemzeti park víz alatti birodalmában számos csikóhalfajjal, fülcsigákkal és tengerisünökkel találkozhatunk.

10 bizarr, vízparti sziklaképződmény

 

2. The Baths, Virgin Gorda – Amerikai Virgin-szigetek

A Brit Virgin-szigetek harmadik legnagyobb tagja ad otthont a szigetcsoport legnagyobb látványosságának, déli csücskén található ugyanis a szokatlan geológiai képződmény, amely a The Baths nevet viseli. A part közelében hatalmas gránitsziklák tornyosulnak, és így misztikus barlangokat képeznek, amelyek a tengerre nyílnak, és a nap, valamint a víz kékjének összjátékával lélegzetelállító fényjátékot varázsolnak.

10 bizarr, vízparti sziklaképződmény

 

3. El Gzira, Souss-Massa-Draa – Marokkó

El Gzira, amelyet Legzirának is neveznek, teljesen magányosan fekszik Sidi Ifni és Mirleft közt, az Atlanti-óceán marokkói partszakaszán. A part előtt lévő szigeten megcsodálhatjuk a sziklakaput, egy lélegzetelállító sziklaképződményt, amely kedvelt fényképtéma. De nem csak ennyi, mert a vadromantikus környék a horgászok körében is kedvelt, hiszen itt még kardhal is horogra akadhat.

10 bizarr, vízparti sziklaképződmény

 

4. Halong-öböl, Tonkin – Vietnam

A legenda szerint az „alámerülő sárkány öble” akkor keletkezett Vietnam északi részén, amikor egy sárkány a tengerbe merült, és a farkával mély barázdákat szántott az elárasztott földeken. Ezekből 1969, többnyire lakatlan mészkőszikla maradt meg, amelyek az UNESCO természeti örökségének a részét képezik. A legnagyobb sziget, Cát Bá igen kedvelt cél a fürdőzők körében – de csak apály idején.

10 bizarr, vízparti sziklaképződmény

 

5. Phang Nga-öböl – Thaiföld

A Thaiföld déli részén található világhírű öböl lenyűgöző mészkőszikláival és türkizkék vizével festői kulisszát teremt. A filmrajongók körében különösen egy sziklakiszögellés ismert: a James Bond-szikla, melyet Az aranypisztolyos férfi című filmben felrobbantanak. Remek speciális effekt, mert a sziklát a Phang Nga-öbölben még ma is megcsodálhatjuk.

10 bizarr, vízparti sziklaképződmény

 

6. Szarakíniko, Mílosz – Görögország

A Kikládok szigetcsoport tagjának, Mílosz szigetének szépsége bizarr sziklaképződményeinek, forró vizű forrásainak, termálfürdőinek és a szirteken álló, fehérre meszelt házaknak köszönhetően egyedülálló. Szarakíniko fehér tajtékkőből formált sziklái holdbéli tájat idéznek, s egy apró homokos strandot övezve a kéklő égbolt felé törnek.

10 bizarr, vízparti sziklaképződmény

 

7. Étretat, Seine-Maritime – Franciaország

Meredek szirtek, mészkősziklák és strandok, amelyek az árapály ingadozásának következtében úgy változnak, mint szinte sehol máshol a világon. Ezek Étretat látnivalói. A tengeri fürdőtől nyugatra fekvő, elefántagyarra emlékeztető sziklakapu különösen szembetűnő. Apály idején a látogatók a sziklába vájt alagúton keresztül közelíthetik meg a legközelebbi strandot.

Fotó: Sz.Zs.
Fotó: Sz. Zs.

 

8. San Vicente de la Barquera, Playa de las Catedrales, Costa de Lugo – Spanyolország

A galíciai Ribadeo a szomszédos Asztúriába vezető határtelepülés. A várostól nyugatra néhány igen szép, mégis ritkán látogatott strand fekszik. Közülük a legismertebb és leglátványosabb a Playa de las Catedrales, amely a nevét néhány bizarr módon kiüregesedett sziklaképződménynek köszönheti, amelyeket azonban csak apály idején tekinthetünk meg, dagálykor ugyanis elárasztja őket a tenger.

10 bizarr, vízparti sziklaképződmény

 

9. Benagil, Algarve – Portugália

Benagil kis halászfalva Armacao de Péra és Portimao közt fekszik Algarve partjainál. Az aszfaltozott tengerparti út közvetlenül a keskeny fürdőöbölhöz vezet, ennek megfelelően nyáron a tolongás is nagy. A szokatlan sziklaképződmények azonban lenyűgözőek. Nagyon szép turistaút fut a sziklákon keresztül a következő strandhoz, Praia da Marinhához.

10 bizarr, vízparti sziklaképződmény

 

10. Durdle Door, Dorset – Nagy-Britannia

A szél és a tenger kapuja – ez a Durdle Door, egy kanyarulat a mészkőszirtek között. Isle of Purbecken található, amely valójában nem is sziget, s a nevét abban az időben szerezte, amikor csak egyetlen úton lehetett megközelíteni, amiért igen drága útdíjat kellett fizetni. A táj lenyűgöző: lágy dombok és seprővirág, mészkőszirtek és aranyszínű homokstrandok.

10 bizarr, vízparti sziklaképződmény

 

Cikkünk az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent 1000 víziparadicsom – Strandok és merülőhelyek című könyve alapján készült. Érintetlen strandok, a tengerek végtelenbe tartó kéksége, tiszta levegő és a szabadság csodálatos érzése – ezek egy tökéletes nyaralás hozzávalói. Ez a gyönyörű képes kötet egy lenyűgöző, világ körüli felfedezőútra kalauzol el bennünket.

10 bizarr, vízparti sziklaképződményMegismerhetjük a porcukor-finomságú homokkal borított strandokat Thaiföldön, a fekete- és vörösláva-strandokat a Kanári-szigeteken, az Algarve bizarr sziklapartjait és a déltengeri szigetek érintetlen szépségét. Még színesebb és sokrétűbb képet kaphatunk, ha megfigyeljük a víz alatti világ számtalan növény- és állatfaját is. Gyönyörködjünk a világ leglenyűgözőbb búvárparadicsomaiban – az Indiai-óceántól a Vörös-tengeren át a Karib-tengerig. Elég, ha egy pillantást vetünk a legjobb utazásifotó-riporterek pompás és színes felvételeire, beleolvasunk az ismeretterjesztő szövegekbe, és máris a távolba vágyunk. A jobb tájékozódást nagy kontinenstérképek és részletes jegyzék is segíti.

A könyv címe: 1000 víziparadicsom – Strandok és merülőhelyek
Fordította: Gűth Ervin
A könyv ára: 5999 Ft
Kiadó: Alexandra Kiadó, 2008
Rendeld meg a könyvet a Polc.hu weboldalon! »
Bővebben a könyvről »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top