Utazás

A maláj konyha – Bizarr és fenséges

Kevés olyan hely van a Földön, ahol három kultúra erõteljes együttélésébõl egy negyedik születhetett. A maláj konyha azonban ilyen. Itt három népcsoport, a maláj, az indiai és a kínai él évszázadok óta szoros kapcsolatban.





Életük, kultúrájuk és természetesen konyhaművészetük is összekapcsolódott.
Az igazi maláj konyha elemeiben felfedezhető mindhárom alapkultúra, de mégis megkülönbözteti mindtől a különleges ízvilág, amelyet elsősorban a fűszereknek és speciális adalékoknak köszönhet. A sok gyümölcs és fűszer mellett szívesen használnak speciális egzotikus gyökereket, leveleket és füveket. Kedvelt reggeli Malajziában a nazi lemak.

Ez a nemzeti eledel banánlevélbe csomagolt, kókusztejben főzött rizs, egy kanálka csilis mártással, egy fél tojással és néhány apró hallal. Az igazán jó nazi lemakhoz tartozik még egy marék sült földimogyoró is. Az étel tökéletes bemutatása a maláj ízvilágnak. Keveredik az édes, a sós, a csípős, megjelenik a banánlevél, a kókusz és a rizs.





A szaté az az étel, ami utcai árusoknál éppúgy kapható, mint az első osztályú éttermekben. A legismertebb maláj húsétel neve lényegében pálcikára húzott húsdarabokat takar. Minden vidéknek megvan a jellegzetes szatéja. Készülhet marha, vagy csirkehúsból, de belsőségekből, tüdőből, lépből, májból is. A kockákra vágott húsokat fokhagymával, sóval, borssal, tamarinddal és cukorral pácolják legalább 8 órán keresztül, majd pálcikára tűzik, de csak a pálcika első 5 cm-es részére. Parázs felett sütik, miközben vajjal locsolgatják. Mogyorómártással tálalják.

A maláj városokban mindenhol lehet enni. Étel kapható az utak mentén, a bevásárlóközpontokban, a kapualjakban, egymást érik az éttermek pazar kínálattal – Malajziában éttermekben enni nemzeti időtöltés.
De éttermekbe nemcsak a társaság miatt érdemes járni, hanem azért is, mert sok olyan étel van, amelyeket otthon kis adagokban, vagy a speciális eljárási mód és hozzávalók miatt nem szívesen készítenek el a háziasszonyok, ezeket jobban megéri éttermekben megrendelni.

A maláj ízvilágot azonban nem nehéz házilag elővarázsolni.




A legáltalánosabb fűszerek:
az ánizsmag, a csili, a csillagánizs, a diófélék, a gyömbér, a kardamom, a kókusztej és a számtalan gyümölcsféleség ma már sokfelé kapható, akár Európában is.
Egy közkedvelt maláj recept a sült csirke mellé szójaszósszal és gyömbérrel ízesített szilvamártást kínál, érdemes megpróbálni, bizarr és elragadó összeállítás!
Belacam nélkül nincsen maláj konyha! A legspeciálisabb adalék anyag igazából pép, vagy szárított kocka, olyasmi, mint nálunk a húsleves kocka. Apró rákokból készítik, és rengeteg ételhez használják. Európai orrnak a belacammal való főzés közben kifejezetten orrfacsaró szagot kell elviselnie. Ugyancsak fontos alapanyag a szárított apróhal, vagy apró rák is. Ezeket gyakran a rizs ízesítésére is használják.

Az étkezések végén nem maradhat el a desszert sem, természetesen maláj desszert, ennek alapanyaga legtöbbször gyümölcs.
Egy igazi maláj édességet könnyen el tudsz te is készíteni!





Sült banán
Hozzávalók:
•  8 kisebb banán
•  10 dkg búzaliszt
•  10 dkg rizsliszt (nagyobb szupermarketekben kapható)
•  2,6 dl víz
•  csipet só
•  olaj a sütéshez

Keverd össze a liszteket a vízzel! Hámozd meg a banánokat. Ha nagyobb a banán, vágd félbe, mártsd bele a tésztába, és forró olajban süsd ki. Kevés cukorral megszórva finom csemege!


 


 


 


 


 


 










Tudtad?


•  Malájzia elsősorban mohamedán ország, ezért nem fogyasztanak disznóhúst.

•  A legkedveltebb üdítő italuk a kókuszvíz, amit friss, fiatal kókuszból nyernek. Utcai árusok kókuszdióban árusítják. 


























Mintha Malajziában lenne.

Készítsen aszaltszilvás csirkét a Maláj Uncle Ben’s mártással, és érezze otthonában Ázsia ízeit.

Aromás, gyümölcsös mártás aszaltszilvából, egy csipetnyi chillivel és gyömbérrel fűszerezve. Tegye még különlegesebbé aromás basmati rizzsel, ahogy Ázsiában teszik nap mint nap.


Kíváncsi más világokra is?

Akkor nézzen vissza hozzánk újra és újra, hiszen az
Uncle Ben’s pár hónapon keresztül testközelbe hozza a világ legérdekesebb tájait és ízeit.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top