Utazás

A mesés birodalom – Törökország

Még csak néhány éve fedezték fel a turisták, milyen csodákat rejt az Európát Ázsiától elválasztó ország. Egy elvarázsolt helyrõl, az Ezeregyéjszaka birodalmáról van szó, ahol egy csodálatos utazásban lehet részük.




Kristálytiszta tengerpart, fürdők, mecsetek – minden megtalálható itt, ami egy egzotikus kalandhoz szükséges.
Törökország az a hely, ahol a kelet és a nyugat találkozik, ahol a kényelem nyugati színvonalú, de már érezni lehet Ázsia illatait. Az ország különlegessége, hogy három oldalról tenger határolja, és az egész államot belengi a keleti tájak titokzatossága. Egy olyan helyen járunk, ahol a történelem fontos eseményei zajlottak, és ahol megmaradtak a régi korok maradványai, mind épületekben, mind pedig a kultúrában. Ha csak pihenni szeretnénk és kényelemre vágyunk, akkor kiváló luxus színvonalú szállodák várnak ránk a városokban és a török Riviérán. Az ország időjárása biztosítja, hogy Törökország az év bármelyik szakában látogatható legyen. Ha a nagy meleget nem kedveljük, akkor célszerűbb tavasszal vagy ősszel menni, amikor a forróság már nem jellemző az országra. A víz viszont ekkor is kellemes, úszásra, fürdőzésre alkalmas. Nem kell félnünk, ha kilépünk az utcára, a közbiztonság kiváló, a turistákra külön odafigyelnek. A szállodák európai színvonalúak, tiszták, így a megfelelő higiénia hiánya miatt sem kell aggódni.







Törökországba többször is célszerű ellátogatni, feltérképezni az egész országot. Egyik utazásunk célja lehet Alanya és környéke, amely arról híres, hogy régen kalózerőd volt, most pedig igazi üdülőparadicsom. Igazi nevezetességnek számít a Vörös Torony, és az onnan nyíló kilátás a Taurus-hegyre. Sziklás öbleiről híres a Marmaris nevezetű tengerparti város. A homokos part és a yachtkikötő is csábító a turisták számára. Ellátogathatunk a Pamukkaléhoz, amit „pamut kastélynak” is neveznek, és itt találhatóak a gyönyörű hófehér cseppkő teraszok. Az aktív sportot kedvelők is találnak szórakozási lehetőséget, ugyanis lehet búvárkodni, sárkányrepülőzni, vagy akár jeep szafarizni. Aki a halászfaluk hangulatát akarja kipróbálni, az Side városkáját válassza, ahol régi romok mellett nyüzsgő bárok, bazárok várják az odalátogatókat. Ha nem szeretne kikötni egy város mellett, akkor tegyen egy körutazást az országban. Vagy vegyen részt egy hajókiránduláson az Égei-tengeren, olyan részeket fedezhet így fel az országból, amelyek igazi kincseket rejtenek. A golf szerelmesei is élvezhetik a törökországi üdülést, ugyanis kimondottan olyan szállodák is találhatóak a partokon, amelyek kitűnő golfpályákkal várják a játszani vágyókat.







 Törökország híres ókori színházairól, szultáni palotáiról, mecseteiről és ősi fürdőiről, de izgalmas lehet még ellátogatni a barlangba vájt lakásokhoz, sziklasírokhoz és a történelmi fontosságáról is híres Isztambulba. Ez az a város, amelyet Bizáncnak és Konstancinápolynak is ismerünk, és a világ egyetlen olyan városa, amely két kontinensen fekszik egyszerre. Macskaköves utakon keresztül, az utcai árusok forgatagában juthatunk el a csodaszép dzsámikhoz, megcsodálhatjuk a mecseteket belülről, sétálhatunk a Bizánc-korabeli városvédő falaknál, vagy megtekinthetjük a ma múzeumként működő régi Szent Sophia templomot, és a vele szemben lévő Kék Mecsetet. Kedvenc turistalátványosság az oszmán uralkodók régi székhelye, a Topkapi palota, illetve a híres török bazár. Isztambulban található a Fedett bazárként ismert piac, ahol 4000 bolt és kirakodóhely között válogathatunk és vásárolhatunk. De merjük felfedezni a város környékét is, a Boszporusz-szoros kihagyhatatlan az utazásból.







A látványosságokhoz páratlan vendégszeretet is társul, az udvariasság a legfőbb vonzerejük. Fontos számukra a rokoni és családi kapcsolat, és a turistákkal is úgy viselkednek, mintha régi ismerőseik lennének. Szinte elkerülhetetlen, hogy meg ne kínálják valamivel a turistákat. Ételeiket sem szabad kihagyni; a sörbet, a helva, a kebab, a húsos-zöldséges ételek mind-mind török specialitások. Édességeik közül a baklavát érdemes megkóstolni.

Egy hét tehát kevés mindezek feltérképezésére, hiszen egy ilyen egzotikus ország megismerésére több hónap sem lenne elég. Ha Törökországot választottuk úti célnak, akkor az épületek mellett élvezzük ki az illatokat, ízeket, és természetesen próbáljunk ki minden török különlegességet. Így érezhetjük csak át az igazi Törökországot.


Látogass el a honlapra! »


Feliratkozás a hírlevélre! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top