Út a babáig Babát várok
Szponzorált tartalom

Mi történik a testeddel a terhesség harmadik trimeszterében?

Már akkora a hasad, hogy nem tudod elképzelni, hogy még tovább is tud nőni, de a végére tartogat meglepetéseket.

A harmadik trimeszterben a babád dolga az, hogy meghízzon, megerősödjön, aminek a következménye az lesz, hogy még sokkal nagyobbra nő majd a hasad.

Milyen hosszú a harmadik trimeszter?

Kicsit hosszabb, mint az előző kettő: a terhesség 25. hetén kezdődik, és a szülésig tart, ami nagyjából a negyvenedik héten következik majd be. De számíts rá, hogy ennél pár héttel előbb vagy pár héttel később is születhet a babád. A 40. héttől már szoktak ajánlani házi praktikákat, hogy beinduljon a szülés, de ha eléred a 42. hetet, akkor az orvosod úgyis a kezébe veszi az ügyet túlhordás miatt.

A baba fejlődése

A babád hatalmasat nő a harmadik trimeszterben, 1 kilósként vág bele, és a végén 3-4 kilós emberként születik meg. Elképesztő ütemben fejlődik, ezért ne is csodálkozz, ha a harmadik trimeszterben szedsz magadra még akár tíz kiló többletsúlyt. Szerencsére ennek nagy része le is fog menni a szüléssel. Mivel már ilyen nagy, ezért sokkal kisebb a helye odabenn, ami azt jelenti, hogy jobban érzed, ha rugdos, illetve elkezdi nyomni a hólyagodat annyira, hogy állandóan vécére kell mászkálnod. Általában a 34. héten már befordul a baba a szüléshez.

A tested változásai

Valószínűleg már hatalmas mozgolódást érzel a méhedben, de azért más tüneteket is észlelhetsz magadon.

1. Fájhat a hasad, ami annak a következménye, hogy gyors ütemben növekszik a méhed, ahogy a baba nő benne. Nem nagyon tudsz vele mit csinálni, a pihenés segíthet rajta.

2. Fáradtság, az ólmos fajta. Úgy érezheted, mintha egyfolytában aludni szeretnél, mert bizony rengeteg energiát felemészt az, hogy növekszik benned a babád. A legjobb, amit tehetsz, ha rendesen eszel, aktív maradsz, lehetőségeidhez mérten mozogsz és alszol, amikor csak megteheted.

3. Gyomorégés, leginkább az utolsó pár hétben, amíg le nem száll a babád, mert a méhed nyomja a gyomrodat felfelé. Ha nagyon zavar, mindenképp beszélj a nőgyógyászoddal, hogy mivel lehet enyhíteni terhesség alatt a gyomorégést biztonságosan.

4. Jóslófájások, amik a frászt hozzák rád, mert azt hiszed, hogy beindult a szülés. Pedig nem, csak annyi történik, hogy a méhed gyakorolja az összehúzódásokat a szülésre. Ilyenkor megkeményedik a hasad, és hirtelen le kell ülnöd, de általában ezek az összehúzódások hamar elmúlnak, és rendszertelenek.

5. Pisilési inger, úgy nagyjából folyamatosan, sőt az is lehet, hogy vizelet-visszatartási problémákkal is szembesülsz egy-egy tüsszentéskor. Azért van ez, mert extra, szokatlan súly nehezedik a húgyhólyagodra, amivel nehezen tud megbirkózni, de ne aggódj, ez szülés után általában elmúlik.

Bár nem túl kellemesek a tünetek, már a finisben vagy, tartsd a szemed a célon: nemsokára kezedben tarthatod a kisbabádat!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top