Út a babáig Babát várok
Szponzorált tartalom

Mi történik a testeddel a terhesség első trimeszterében?

Még nem szemmel látható a terhességed az első 12 hétben, azaz az első trimeszterben, de ettől még rengeteg változás kezdődik a testedben.

terhességedet már a 4. héttől kezdve érezheted: feszülnek, érzékennyé válnak a melleid, jó eséllyel egy kis émelygésed is van, és elkezdődik az érzelmi hullámvasút, amikor egy bugyuta reklámon is el tudod bőgni magad. A terhességi hormonok hatására aluszékonnyá is válhatsz, és egyre gyakrabban érzel sürgető kényszert arra, hogy WC-közelben legyél, mert folyton pisilned kell.

Nem túl kellemes tünetek, de vigasztald magad azzal, hogy ezek csak átmeneti kényelmetlenségek annak érdekében, hogy kisbabád szülessen.

Milyen hosszú az első trimeszter?

A 13. hétig tart, az terhesség első 12 hetét hívjuk első trimeszternek. A terhesség heteit az utolsó menstruáció első napjától számítják, mert ez egy könnyen észlelhető, megjegyezhető esemény, amit a nők többnyire egyébként is számon tartanak. Ezzel a dátummal mindenképpen készülj az első nőgyógyászlátogatásra, mert ez alapján számítható ki, hogy várhatóan mikor szülsz majd.

A baba fejlődése

Hihetetlen, milyen gyorsan fejlődik a baba zigótából embrióvá csupán 12 hét alatt. Sejtekből kis emberi lény formáját ölti ilyen rövid idő alatt, kialakulnak a végtagjai, veséi, szíve, szeme, bőre, sőt még a kis körmei is. Az első trimeszter végétől már bármikor érezheted azt is, hogy mozog odabenn.

A tested változásai

1. Reggeli rosszullét, ami nem korlátozódik feltétlenül reggelre. Nagyjából a 4.-5. héten kezdődik. Van, akinél kora délután jelentkezik émelygés, de olyan is van, akinek egész nap háborog a gyomra, és mindig készenlétben kell állnia, mert bármikor hányás lehet belőle. Olyan is akad, akinél nem 12 hétig, hanem hat hónapig tart az émelygés. A népi gyógymódok közül kipróbálhatsz párat, hátha segít rajta a gyömbértea, és javasolt a kis adagokban többször étkezés, hogy ne terheld meg a gyomrodat.

2. Érzékeny mellek, amik még nőnek is. Arra figyelhetsz fel, hogy hirtelen szűkké válnak a melltartóid, és alig bírod elviselni, ha bármi hozzáér a melledhez. A hormonok egyik hatása, hogy kiindulási mellméretedtől függően akár megnőhetnek a melleid is, és szintén a hormonok számlájára írható, hogy érzékennyé válnak. Ez az érzékenység egyébként alábbhagy valamennyire a második trimesztertől, de csak azért, hogy szülés után újult erővel törjön elő.

3. Hangulatingadozások, amiket alig tudsz követni. A 7. héttől várható, hogy a hormonok elérik azt a szintet benned, ami komoly hangulatingadozásokat válthat ki belőled. Vedd komolyan, ha túl sokszor van rosszkedved, vagy depresszív gondolatokkal van tele a fejed, mert létezik a szülés előtti depresszió, amihez érdemes segítséget kérned egy jó pszichológustól.

A fentieken kívül persze még lehetnek tüneteid bőven, mert ahány terhesség, annyiféle tünet előfordulhat. Például már érezheted akár az első trimeszterben is, hogy bizonyos fajta ételeket nagyon kívánsz, vagy épp ellenkezőleg, viszolyogni kezdhetsz ételektől. Élesedhet a szaglásod, ami akár olyan mértéket is ölthet, hogy nem bírsz megmaradni egy erősebb dezodorral befújt ember mellett. Sőt jelentkezhet gyakori fejfájás vagy fémes íz a szádban. De csak nyugalom, ezeknek a tüneteknek a jó része el is múlik a 12. hét elteltével, és a második trimeszterben már sokkal jobban érzed majd magad.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top