Út a babáig Babát várok
Szponzorált tartalom

A legbizarrabb dolgok, amiket terhes nők megkívántak

A legtöbben nem is gondolnák, ilyen extrém étkezései vágyaik lehetnek a kismamáknak. Szerencsére ez nem sokakat érint.

A reggeli rosszullétek mellett a kívánósság az egyik fontos jele a terhességnek. Bár nem mindenkinél jelentkezik, akikre rátör, bizony nem tudják kordában tartani a vágyaikat. A szakemberek szerint a kívánósság általában a terhesség első trimeszterében jelentkezik, ám ezt a tényt sok kismama előszeretettel megcáfolja. A jelenség okának a hormonváltozásokat tekintik, hiszen a hormonháztartás jelentősen megváltozik a terhességgel, ráadásul hosszú idő alatt áll csak be – a legtöbb esetben a második trimeszterre. Van azonban pozitív hozadékuk is a sajátos kívánásoknak: sokan úgy gondolják, hogy a szervezet ezzel jelez, így szeretné begyűjteni azokat a tápanyagokat, amelyekre szüksége van terhesség során.

Akik voltak már terhesek, azért, akik nem, meg pont azért vágnák rá arra a kérdésre, hogy mit kívánnak állandóan a kismamák, hogy savanyú uborkát. Lehet, hogy ez inkább magyar sajátosság, ugyanis a nemzetközi felmérések szerint nem a karakteres ízű finomság, hanem a jégkrém az, amire a várandós nők legtöbbje vágyakozik. Legyen szó bármelyikről, valószínűleg egyik esetben sem lehet kivetnivalót találni az ételekben, maximum a mennyiség kapcsán aggályoskodhatunk. De nemcsak ez változhat meg a terhességgel, hanem ahogyan erős vágyakozást, úgy hasonlóan nagy undort is kiválthatnak egyes ételek a kismamákból. Olyanok is, amelyekért korábban még rajongtak. Elég egy kellemetlennek tűnő illat, és máris azok kapják magukat a kismamák, hogy émelyegnek, szenvednek.

A táplálkozási vágyak azonban nemcsak a savanyú uborkára vagy a jégkrémre vetülhetnek, hanem vannak bizarr dolgok is, amiket a kismamák megkívánnak. A jég a kevésbé extrém falnivalók közé tartozik, hiszen bizonyos esetekben olyan tárgyak iránt érezhetnek nyughatatlan sóvárgást a terhes nők, amelyek teljesen alkalmatlanok az emberi fogyasztásra. Az állapotot Picának hívják, és a szakemberek – jobb híján – pszichológiai okokra vezetik vissza a kialakulását. Vannak, akik úgy vélik, hogy azért vágynak a terhes nők arra, hogy hamut, szenet vagy téglaport (!) egyenek, mert azt hiszik, hogy ezek a dolgok enyhítenek a terhességgel járó panaszokon, a hányingeren vagy az émelygésen.

Ugyan nem ennyire extrém, ám az is gyakori étkezési szokás a kismamáknál, hogy olyan ízeket kevernek, amelyeket alapesetben soha nem fogyasztanának együtt. A lekváros sült krumplitól a cukros savanyú káposztáig számtalan olyan bizarr kombinációt élveznek, amelyekre maguk is rácsodálkoznak.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top