Út a babáig Babát várok
Szponzorált tartalom

8 érdekesség a terhességről, amiről még nem hallottál

Amikor megtudod, hogy terhes vagy, az első reakciód a sokkon kívül az, hogy minél többet meg szeretnél tudni arról, mi zajlik a méhedben. A következő érdekességekről talán még nem hallottál.

A megtermékenyítés egy 100 milliós esemény

Egy férfi ejakulációjában kb. 100 millió spermium található, de csak pár száz éri el igazából a nő petesejtjét. Majd a petesejt különleges receptoraihoz már csak a leggyorsabb tud hozzákapcsolódni.

A babák az első héten még messze járnak

Egy hétig tart, mire végül a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méhbe, úgyhogy addig az osztódásra koncentrál, és a petevezetékben halad a méh felé.

A magzat szíve a 3. héten elkezd kialakulni

A szívműködés ultrahangon kb. a terhesség 6. hetétől ismerhető fel. Ezért ha nagyon korán mész az orvoshoz, akkor ne várd, hogy szívdobogást találjon. Utána viszont, a terhesség nyolcadik hetétől kezdve átlag 160-at dobban a magzat szíve percenként. Ez már látható és hallható is az ultrahangvizsgálaton.

A babák hallanak odabenn

A hallószervek nagyjából a 16. hétre fejlődnek ki, innentől kezdve hallja a baba, ahogy anya eszik, lélegzik, sétál, beszélget, mozog, büfög, emészt, és ver a szíve. Ez a magyarázata annak, hogy szülés után is miért nyugszanak meg a fehér zajtól, és miért nem szeretik a süket csendet.

A babák szeme nyitva van a méhen belül

Már a 16. héttől kezdve alkalmas a szemük arra, hogy lássák a fényeket, de teljesen csak a 20. hét környékére fejlődik ki és a 26–28. héten nyitják ki először. A látásuk homályos, de reagálnak a fényváltozásokra mint a napsütés vagy egy elemlámpa a hason keresztül.

Terhesség alatt könnyen undorodhatsz egyes ételektől

Egy népszerű magyarázat szerint azért lép fel a terhes nőknél az émelygés és hányás, mert ez segít a szervezetüknek megvédeni a magzatot. A terhesség legérzékenyebb, legveszélyesebb időszakában, az első 12 héten a szervezet így védi a mérgezéstől és fertőzéstől a babát.

A legtöbb baba nem produkál székletet a születésig

A baba első székletét mekóniumnak hívják, és jobb is, ha benntartja, mert méhen belül komoly bajt okozhat. A mekónium akkortól kezd termelődni a magzatban, amikor elkezd nyelni a magzatvízből, a 11. héttől. Zöldesfekete színű, szagtalan, és szülés után szokott kiürülni a baba szervezetéből. Ha méhen belül ürül, az arra utalhat, hogy a baba oxigénhiányos állapotban van.

A babák sírnak méhen belül

A kutatók ezt véletlenül vették észre, amikor olyan terhes anyákat vizsgáltak, akik cigarettáztak, vagy kokaint használtak. Amikor hangokat játszottak le az anyák hasa előtt, akkor látták az ultrahangon, hogy a babák kinyitják a szájukat, és sírós arcot vágnak.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top