Út a babáig Babát szeretnék
Szponzorált tartalom

9 tévhit a terhesvitaminokról

A babavárás és az új családtag érkezése olyan csoda, amire a legtöbben nagyon vágynak. Akik tudatosan készülnek a terhességre, tisztában vannak azzal, hogy a várandósság nem a fogantatással kezdődik, hanem azzal, hogy a leendő anyák felkészítik a testüket és a lelküket a változásra.

A nők többsége ösztönösen vágyik babára, ezért szerencsés, ha a lelki felkészítés a rózsaszín köd mögötti valóságra irányul. Ugyanis, ha szeretnénk, ha nem, bizony vannak a terhességnek nehéz időszakai is. A test felkészítése kapcsán pedig alapvető, hogy minden káros szenvedélytől tartsuk távol magunkat, és megadjuk a szervezetnek az összes olyan vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot, amelyre az optimális működéshez és egy magzat fejlődéséhez szüksége van.

A testet elsősorban a tápanyagokban gazdag, tudatosan kialakított étrend készíti fel a növekvő igénybevételre. Manapság a legtöbb nő kihasználja a terhesvitaminok előnyeit is, ezek a speciális termékek ugyanis pontosan arra hivatottak, hogy a megfelelő ételek bevitele mellett hozzájáruljanak a szükséges vitamin-, ásványianyag- és nyomelempótláshoz. De akadnak olyanok is, akiket tévhitek győztek meg arról, hogy nem szerencsés a terhesvitaminokkal élni, sem a fogantatás előtt, sem a babvárás alatt. 10 olyan állítást mutatunk, amelyeket nem szabad első hallásra elhinni – ugyanis hamisak.

 

Nincs szükség terhesvitaminokra – Mivel a szükséges tápanyagbevitelt biztosító, valóban kiegyensúlyozott étrendet nehéz fenntartani, nem szabad ezzel épp a terhesség előtt vagy annak idején kísérletezni. Bár tény, hogy megfelelő étrenddel megoldható a szükséges tápanyagbevitel, a való életben nagyon nagy odafigyelést és tervezést igényel minden egyes nap, ami talán nem mindig egyszerűen kivitelezhető. A terhesvitaminokat úgy állították össze, hogy a tápanyagokat a szükséges mennyiségben tartalmazzák, így azok alkalmazásával legalább ezen lehet némileg egyszerűsíteni, hogy biztosra menjünk, így nem a terhesség előtt kell kísérleteznünk, hogy képesek vagyunk-e a feladattal megbirkózni.

Nagy súllyal születnek azok a gyerekek, akinek az anyukája terhesvitamint szed – ez az állítás tökéletes példája a rémhírterjesztésnek. Nincs közvetlen összefüggés a vitaminszedés és a babák születési súlya között.

Mindegy, milyen magzatvédőt szedek – mindenkinek meg kell találnia azt a vitamint, amely a legjobban szolgálja a szervezetét. Jó, ha a választott vitamin tartalmaz B6-vitamint, folsavat, jódot, vasat, cinket – ezekből nő leginkább a szükséglet, (jódból és vasból pl. közel másfélszeresére). Az egyedi igények felmérése kapcsán a szakemberek, orvosok, védőnők is a segítségünkre lehetnek.

Elég a fogantatás után bevenni – az is sokkal jobb, mint a semmi, ha azután kezd a kismama a vitaminok szedésébe, miután kiderült a terhesség, ám aki tudatos, az már a tervezés időszakában elkezdi felkészíteni a testét a terhességgel járó megpróbáltatásokra.

Elég csak a fogantatásig szedni – ez a másik helytelen hozzáállás, hiszen fontos tudni, hogy a terhesség teljes ideje alatt nagyon sok tápanyagra van szüksége a magzatnak a fejlődéshez, és azt a terhesvitaminok alkalmazásával is lehet segíteni amellett, hogy a kiegyensúlyozott étrendre végig ügyelni kell.

Csak a folsav kell – A folsav nagyon fontos, ez valóban igaz – lásd feljebb –, ám sok más vitaminra is szüksége van a mamának és a magzatnak.

A káros életmódot ellensúlyozzák a vitaminok – reméljük, ezt senki nem gondolja komolyan, ám ha mégis, akkor üzenjük, hogy nem igaz ez az állítás.

Szőrös babák születnek – hogy honnan ered ez a rémhír, az talány, egy biztos: nincs közük a terhesvitaminoknak a magzati szőrrel született babákhoz. A picik ráadásul rövid időn belül el is veszítik a szőrszálakat születésük után

Hizlalnak a terhesvitaminok – egyszerűbb lenne ugyan a terhesvitaminokra fogni a súlygyarapodást, ám az igazság az, hogy inkább a helytelen táplálkozás vezet hízáshoz.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top