Út a babáig Babát szeretnék
Szponzorált tartalom

Ezek a terhesség első jelei

Ha késik a menzeszed, és a többi tünet is stimmel, akkor bizony érdemes egy tesztet venned.

A babavárásnak vannak kellemes és nem éppen kellemes pillanatai. Utóbbiakhoz tartoznak az első tünetek, amikor még nem is tudod esetleg, hogy terhes vagy. Íme azok a tünetek, amelyek a terhesség első jelei lehetnek, és bár okozhatnak némi kényelmetlenséget, a végén, amikor a babádat magadhoz öleled már, úgy érezheted, hogy nagyon megérte mind!

Légszomj

Kifogysz a levegőből a lépcsőn felérve? Ez is lehet a terhesség korai jele. A növekvő magzatnak oxigénre van szüksége, amit több és lehetőleg mélyebb légvétellel próbál biztosítani a légzőrendszered. 

Érzékeny mellek

Szorít a melltartó? Megduzzadtak a melleid, és az erek is jobban kirajzolódnak rajtuk? Ez persze lehetne a menzesz egyik kísérő tünete, de ha nem esedékes, akkor bizony érdemes utánaszámolnod a dolgoknak. 

Fáradtság

Még le sem tetted a könyvet az esti olvasásból, de máris beledőlsz, olyan fáradt vagy. Ez lehet egy fárasztó munkanap utáni általános reakció is, de ha nem jellemző rád, akkor érdemes gyanakodni. Sajnos ez a tünet az első trimeszterben akár végig megmaradhat. 

Hányinger

Ez az egyik leggyakoribb tünete a terhességnek, ami sok kellemetlenséget okoz a kismamáknak. A kezdeti émelygés akár 6-8 hétig is eltarthat, és általában a második trimeszterbe való belépéskor csökken. Azt mondják, a citrom és a gyömbér segít valamennyit a hányingeren. 

Forrás: Hayley Garnett

Gyakori vizelés

A terhesség ideje alatt a vese „nagyüzemben dolgozik”:  több vér áramlik át rajta, ezért több vizelet keletkezik – a többit meg úgyis tudod.

Fejfájás

A terhesség korai jelei közé tartozik a fájó fej, amely a hormonok változásainak eredménye. 

Hátfájás 

Általában a hát alsó része (deréktájék) szokott ilyenkor fájni, ami sajnos a terhesség későbbi szakaszában is folytatódhat, például a súlygyarapodás miatt is.

Görcsök

A terhesség alatt is tapasztalhatsz menstruációs görcsökhöz hasonló fájdalmat. Nem kell megijedni, a méh tágul csak, hogy felkészüljön a baba növekedésére.

Székrekedés

Terhesség alatt – szintén hormonális hatásra –  lelassulhat az emésztőrendszered működése, ez pedig kellemetlen puffadással, székrekedéssel járhat. 

Hangulatingadozás

Ez is a hormonok miatt van. Fogd csak rájuk.

Késik a menstruáció

Ha nem szokott, akkor elég sanszos. Mindenesetre csinálj egy tesztet.

Parenting

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top