Út a babáig Babát szeretnék
Szponzorált tartalom

Ne kettő helyett egyél, hanem jó, egyél! – a kismamák táplálkozásának alapszabályai

A terhesség alatt nagyon fontos a megfelelő étrend kialakítása a mama és a baba egészsége miatt.

Az egyik sarkalatos kérdés a terhesség kapcsán a táplálkozás. A régi mondás, amely szerint a kismamáknak kettő helyett kell enniük a várandósság alatt, régen megdőlt. Vagy inkább mondjuk úgy, hogy az az értelmezése, amely arra ösztönzi az anyát, hogy sokat egyen, szerencsére már nem él a köztudatban. Az új megközelítése pedig csak most tudatosul sokakban: ehetsz kettő helyett, de csak a vitaminokban gazdag, fontos tápanyagokat tartalmazó ételekből fogyassz többet. Vagyis jó, egyél, de csak azt, amire a szervezetednek valóban szüksége van. Igaz, pontos recept nincs arra, hogy nézzen ki egy kismama étrendje, mert mindenkinek más az életvitele, és mást kíván az életmódja annak függvényében, hogy milyen a fizikai állapota, van-e túlsúlya, és ha igen, mennyi, na meg az életkor is fontos tényező.

 

A szakemberek szerint az az ideális, ha a testsúlyától függően 9–14 kilót hízik egy kismama. Erre többek között azért is érdemes figyelni, mert az elhízás komplikációkhoz vezethet. Ha kalóriában kellene lebontani, 250-300 kalória az a többlet, ami még ideális lehet az anyukáknak. Ám ezek a számok nem mérvadóak, hiszen nem a kalória számán, hanem a bevitt táplálékok tápanyagtartalmán van a hangsúly minden esetben. Mutatjuk, milyen tápanyagokra van szükségük a kismamáknak elsősorban.

  • A vasat a sovány vörös húsból, a spenótból és a tonhalból is pótolhatjuk.
  • A kalciumra is nagy szüksége van a terhes nők szervezetének. Ezt a tejtermékkel tudják bevinni, de a paradicsomból és savanyú káposztából is kinyerhető. Utóbbi magas C-vitamin-tartalma miatt is fontos forrás.
  • A cink marha- és a sertéshússal, borsóval vagy gombával is pótolható.
  • B6- és a B12-vitamin is fontos szerepet játszik a magzat fejlődésében. A szardíniában, tonhalban és a bárányhúsban is jelentős mennyiséget találhatunk az utóbbiból, míg a B6-ot a legtöbb élelmiszer tartalmazza.
  • A C-vitamin ugyancsak nélkülözhetetlen a szervezet számára. Szerencsére sok gyümölcsben és zöldségben megtalálható, a narancsban, a paprikában és a sóskában többek között.
  • Folsav a spenótban, babban és burgonyában is van.
  • A jódot halakkal, brokkolival, spenóttal és tojással is pótolhatjuk.
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top