Út a babáig Babát szeretnék
Szponzorált tartalom

Íme a lista, hogy milyen vizsgálatokon ess túl, ha babát terveztek

Ha már eldöntöttétek a párotokkal, hogy babát szeretnétek akkor nagyon jó úton haladtok, hogy közös kis családotok legyen. Ám az hogy lelkileg készen vagytok rá, az még nem elég, hiszen testileg is fel kell készülni erre a csodás és izgalmas új élethelyzetre. A babavállalás előtt érdemes elmenni néhány vizsgálatra, hogy megbizonyosodj afelől, hogy semmi testi és szervi akadálya nincs annak, hogy egészséges kisbabát hozz a világra.

A családalapítás csodás dolog, ám sok minden múlik azon, hogy milyen egészségügyi állapotban vagytok. Ez pedig csak úgy derülhet ki, ha elvégezned rajtad és a párodon néhány vizsgálatot.

Első lépés: irány a nőgyógyász

Elsőként érdemes felkeresned a saját nőgyógyászodat. Ha nincs állandó orvosod, akkor a körzeti szakrendelésre is elmehetsz, de később, amikor megtörténik a fogantatás, érdemes választanod egy állandó nőgyógyászt, akihez majd a várandóságod alatt jársz. Ez sem kötelező, hiszen az egészségügyi alapszolgáltatásokat a körzetedbe tartozó szakrendelők elvégzik, de biztos, hogy téged is jobban megnyugtat a tudat, hogy van egy állandó szakember, akihez bármilyen kérdéseddel fordulhatsz. A nőgyógyászoddal beszéld meg, hogy babát vállalnál, és ő majd felvilágosít néhány témában: a fogamzásgátlás abbahagyása, a számodra ajánlott (életkortól függő, előző terhességek számától függő) vizsgálatok mikéntje. 

Az első alapvizsgálaton a nőgyógyász meg fogja vizsgálni a méhedet, a petefészkeidet és az emlőidet. Kenetet vesz a méhszájról, valamin hüvelyi ultrahanggal megvizsgálja a petevezetőket, és magát a petefészket, és a húgyhólyagodat is felméri. Ez a vizsgálat nem fáj, maximum kicsit kellemetlen, de ez elengedhetetlen, hogy elsődleges lássa az orvos, hogy minden rendben van-e ott bent. Ezen a vizsgálaton a nőgyógyász rákszűrést is végez. Ez egyébként is fontos, évente kell elvégeztetniük a nőknek, függetlenül attól, hogy szeretnének-e gyereket, vagy sem. 

Férfi és női vizsgálatok

Érdemes nőként megvizsgáltatni azt is, hogy rendben van-e a peteérésed, hiszen ez kulcsfontosságú a babatervezésnél. Bizonyára te is tisztában vagy vele, hogy csak akkor fogan meg a leendő gyermeked, ha peteéréskor szeretkeztek a pároddal. Ha rendszeres a menstruációd, akkor a ciklus közepe előtt néhány nappal érdemes elmenni a peteérés vizsgálatra. Itt ultrahanggal vizsgálnak majd meg, amiből látszik, hogy minden rendben van-e. A férfiaknál a legfontosabb vizsgálat az ondóvizsgálat. Itt az orvosok következtetnek a leadott minta alapján a spermiumok számára, azok mozgására, és látják, hogy milyen arányban vannak a normális és a kóros spermiumok számra. Ebből a vizsgálatból azonnal látható, ha a férfinél valamilyen probléma áll fent.

 

Érdemes elmenni neked és a párodnak is egy genitális szűrővizsgálatra, amiből kimutathatóak a szexuális úton terjedő vírusos vagy bakteriális fertőzések. Mindenkinek, aki szexuális életet él, előfordulhat, hogy olyan fertőzése van, amiről nem is tud, mert tünetmentes, vagy csak hordozó. A szűrővizsgálatok közé tartozik a Candida, a Chlamydia és a genitális herpesz szűrése, de a HPV-, és a HIV-szűrés is, akárcsak a hüvelygomba-vizsgálat, a Mycoplasma, ureaplasma és a Trichonomas szűrése.

A saját testi egészségetek mellett érdemes egy genetikai családfa analízist is elvégeztetni. A vizsgálatnál (ami inkább egy beszélgetés) megkérdezik, hogy egy-egy betegség mennyire volt gyakori a családotokban, és megvizsgálják, hogy mennyi az esélye annak, hogy örökölheti a születendő gyermeked ezeket. Az orvosok ezen a vizsgálaton megállapítják, hogy mennyi az esélye annak, hogy bármilyen betegségnek van-e súlyos vagy enyhe kockázata a babára nézve.

Zárd ki az inzulinrezisztenciát!

A nőgyógyászod valószínűleg beutalót fog adni, hogy elvégeztess egy laborvizsgálatot, amiből sok mindenre szűrhetnek. A vérből következtetnek a vércukorszintedre, ez azért fontos, mert az inzulinrezisztencia problémát okozhat a teherbeesésnél. A vérből kimutatható, hogy van-e valamilyen anyagcsere problémád, és azt is látják, hogy van-e vitaminhiányod. Ha valamilyen vitaminból kevés van a szervezetedben, akkor előbb ezt kell helyre tenni, fokozottan figyelve az étrendre, és a megfelelő vitaminpótlásra. Érdemes már a terhesség előtt megfelelő vitaminokat bevinni a szervezetünkbe.

Ints búcsút a kávénak, alkoholnak és a káros szenvedélyeidnek!

Az orvosok is javasolják, de te is tudod, hogy ha babát szeretnél eljött az idő, hogy rendbe tedd a testedet. Ha dohányzol, akkor szokj le a cigarettáról, ha kiszámíthatatlanul és helytelenül étkezel, akkor érdemes rendbe tenni a tápanyag beviteledet. Egyél sok zöldséget, gyümölcsöt és jó élelmiszereket (gabonák, olajos magvak, szárnyas hús, halak). Kerüld a gyors és egészségtelen kajákat, és vedd vissza a cukorfogyasztást is. Állj le a kávéval, hiszen a túlzott koffeinbevitel nem tesz jót a szervezetednek.

Érdemes az egészséges étkezés mellett a sportolásra is odafigyelned. Heti kétszer, háromszor mozogj aktívan. Járj edzőterembe, vagy végezz otthon jóga, vagy Pilates-gyakorlatokat. Legyél sokat a friss levegőn, kirándulj és sétálj sokat. Az alkoholt és más tudatmódosító szereket zárd ki az életedből, hiszen a leendő kisbabád egészsége a tét! Fontos, hogy a szervezeted felkészítése mellett lelkiekben is készülj az anyaságra. Beszélgess sokat a pároddal, olvass a terhességről és a gyereknevelésről szóló könyveket. Ha bármilyen kérdésed a leendő terhességedről van elsődlegesen a nőgyógyászodtól kérdezd meg, hiszen ő az, aki a már elvégzett vizsgálatok alapján kompetens tanácsot tud adni majd neked.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top