TV-sztárok

Bakik is vannak a királyi esküvőn, Harry herceg és Meghan Markle előre félt

Szombaton volt Harry herceg és Meghan Markle esküvője, és a pár kifejezetten megkönnyebbült, hogy túl vannak a nagy napon. Persze, hogy nincs esküvő baki nélkül, de azért biztosan nem ezekre emlékszünk majd.

Bár hadseregnyi udvaronc segít a brit királyi jegyespároknak az esküvőjük megszervezésében, bakik minden egyes menyegzőn előfordulnak. Ettől függetlenül, vagy éppen ezért, mindegyik olyan emberi. Némelyik baki szembetűnő, más pedig legfeljebb egy etikettszakértőnek tűnik fel.

Erzsébet királynő és Fülöp herceg esküvőjén

Eltört a fejék

Az akkor még csak trónörökös Erzsébet 1947. november 20-án, fél tizenkettőkor kötött házasságot a londoni Westminster Apátságban görögországi és dániai Fülöp herceggel. Az esküvő reggelén a menyasszony a Buckingham-palotában készülődött, a fodrász azonban eltörte az esküvői fejdísz, melyet édesanyjától kapott kölcsön. A királyi ékszerész rendőri kísérettel rohant műhelyébe, hogy megjavítsa a sérült díszt, így az ara végül idejében érkezett az oltár elé. 

II. Erzsébet királynő az esküvőjén

Margit hercegnő és Anthony Armstrong-Jones esküvőjén

Balhés após, túl fiatal anyós

1960. május 6-án láthatta a világ az első brit királyi menyegzőt élőben a tévén. A rendezőnek utasításba adták, hogy egy hölgyet nem vehet a kamera, Margit jövendő anyósát, ő ugyanis fiatalabb volt a menyasszonynál is. A palota alkalmazottai hónapokon át keresték a vőlegény apját, mint kiderült, épp a mézesheteit töltötte a Bahamákon az alig 25 éves, sorrendben harmadik Mrs. Armstrong-Jonesszal. Akit persze fia esküvőjére is elhozott.

Károly herceg és Lady Diana Spencer esküvőjén

„Mami, szabad a csók?”

Az „évszázad esküvőjének” nevezett frigy 1981. július 29-én köttetett a londoni Szent Pál székesegyházban. Mire Lady Diana odaért a hintóban, nyolc méteres uszálya és maga a ruha is csúnyán összegyűrődött. A tervezők ugyanis elfelejtették figyelembe venni az üveghintó méreteit. Aztán Diana rosszul mondta Károly neveit a ceremónián: Károly Fülöp Artúr György helyett Fülöp Károly Artúr Györgyöt suttogott. András herceg oda is szólt öccsének Edwardnak, akik a bátyjuk tanúi voltak: Diana olyan, mintha apjukhoz ment volna nőül. Ennél már csak az volt cikibb, amikor Károly engedélyt kért anyjától, hogy megcsókolhassa feleségét. A Buckingham-palota erkélyén álltak, a tömeg csókot követelt, a walesi herceg pedig odafordult anyjához, és engedélyt kért rá: „Mami, szabad?” Mindezt a szájról olvasó szakemberektől tudni.

András herceg és Sarah Ferguson esküvőjén

Hogy is hívnak, drágám?

1986. április 23-án a szilaj, vörös sörényű Sarah ott állt apja karján a Westminster apátság kapujában, hogy vőlegénye mellé vonuljon az oltárhoz. És ahogyan később szinte semmi, ez sem ment méltóságteljesen. Sarah az utolsó lépésnél rálépett a ruhája szélére, majdnem az érsek elé esett. Aztán amikor András neveit kellett felsorolnia, András Albert Krisztián Edward, a Krisztiánnál elbizonytalanodott, újra nekifutva a névnek. Hogy mindeközben Vilmos herceg, aki koszorúsfiúcska volt, végigásítozta a ceremóniát, csak hab a tortán.

Károly herceg és Kamilla esküvőjén

A királynő távolt maradt

Az anglikán egyház szempontjából Károly özvegy volt, Kamilla viszont elvált, így nem az oltár előtt, hanem a windsori városházán keltek egybe 2005. április 9-én. Az esküvőn a királynő nem vett részt, mert mint az anglikán egyház feje, nem helyeselhette elvált emberek újraházasodását, de anyaként ott lehetett volna, ami a közvélemény szemében kínos helyzet volt. Később, az egyházi áldáson már a királynő is ott vonult a fia és az újdonsült menye mögött.

Károly herceg és Kamilla esküvőjén a gyerekeikkel a háttérben (fotó: Europress)

Peter Phillips és Autumn Kelly esküvőjén

Eladták a jogokat

A királynő legidősebb unokája, Anna hercegnő 2008. május 17-én vette el a kanadai Autumn Kellyt. Az esküvő jogait egymillió fontért, mai áron 350 millió forintért eladták egy magazinnak, mely részletes képes beszámolót közölt, ahogyan a királyi család bulizik. Nem kis botrány lett belőle, és Harry esküvője fényében kissé ciki látni, ahogyan az akkor még hajadon Katalin sógora egykori barátnőjével Chelsy Davyvel vihog.  De ezeket a képeket már nem lehet visszaszedni. 

Brit királyi esküvőkről ritka az ilyen fotó, mint Harry hercegről és Katalin hercegnéről

Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjén

Csak a csokrot felejtették el

Biztosan nagyon izgultak 2011. április 29-én, amikor kijöttek a Westminsterből, mert a hercegnővé vált ara elfelejtette letenni a menyasszonyi csokrának tökéletes mását az Ismeretlen katona sírjára. 1923 óta minden királyi menyasszony így tiszteleg a háborúk hősei előtt. Aztán a palotába visszahintózva a kíséretükben lévő egyik katonát ledobta magáról a ló, majd az állat simán elszáguldott mellőlük, ki tudja hova. 

Katalin hercegné és Vilmos herceg az esküvőjükön

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top