TV-sztárok

A súlya vagy a hangja miatt nem válogatták be? Indul a Rólunk szól

A Rólunk szól második évadának premierje kapcsán Hevesi Kriszta szexuálpszichológust kérdeztük a túlsúlyról, és hogy önmagunk elfogadása milyen hatással bír párkapcsolatainkra, illetve szexuális életünkre.

Hevesi Kriszta pedig a következőket mondta:

„Gyakran hangsúlyozzuk, hogy az önszeretet a másokhoz való kapcsolódás kulcsa: hisz amennyiben csúnyának, visszataszítónak élem meg magamat, illetve a testemet, akkor minden jó szót, dicséretet csak vigasztalásnak, becsapásnak, érdeknek vagy hazugságnak értelmezek. A Sony Maxon hamarosan látható Rólunk szól című sorozat második évada például nagyon jól megmutatja,

milyen problémák adódhatnak abból, ha valaki nem képes önmagát elfogadni.

Az új évad ugyanis rögtön ezt a helyzetet boncolgatja; Kate (Chrissy Metz) egy túlsúlyos és reményvesztett énekesnő, aki mindig harcban áll saját magával. A sorozatban egy meghallgatás alkalmával úgy adódik, hogy nem őt választják ki, persze rögtön arra gondol, hogy biztos a súlya miatt, holott igazából a hangját nem érezték elég erősnek. Ebből is jól látszik, hogy nagyon nehéz ezeket a falakat áttörni, az önmagunkról kialakított véleményt megváltoztatni.  

Az is elképzelhető, hogy az anno duci kislány már karcsú hölggyé cseperedett, azonban önmagában még mindig a nem szeretett test képét cipeli tovább. A partnerrel való kapcsolatot ez fokozottan érinti, hisz itt két egymásnak ellentmondó érzelem ütközik össze: a vágy arra, hogy a másik tetszését – a vágy tárgyának szerepét – elnyerjük, kontra a saját külsővel való folyamatos elégedetlenség, szorongás. Körülbelül így írható le az ehhez kapcsolódó ambivalencia:

Ne nézz rám, mert szégyenlem a testem!

De ugye azért tetszem neked? (Amit pedig egyébként úgysem hiszek el…) A partner részéről óriási türelem kell ezeknek az érzelmi hullámvasutaknak és az önelégedetlenségből eredő elkeseredett kifakadásoknak az elviseléséhez – amelyek ráadásul számos, furcsának tűnő viselkedéssel is társulnak a szexuális élet terén. Olyan anomáliák jelenhetnek itt meg, mint a nem szeretett testrész folyamatos takargatása az együttlét során (például comb); kizárólag ruhában (pólóban, melltartóban) való szeretkezés, esetleg fürdés és alvás is; teljes sötétben, illetve a paplan leple alatt történő aktusok. Mindez kiegészülhet nonstop otthoni sminkeléssel, szex közbeni pózolással, hasbehúzással, feszengéssel, illetve egyes pózok elutasításával (tipikusan ilyen a lovaglópóz) annak érdekében, hogy a szégyellt testrész(ek) nehogy láthatóvá váljanak.

Általában az önelégedetlenség az idők során egyre nagyobb testfelületre kiterjed (generalizálódik), s szinte csak egy-egy testrészt hagy érintetlenül (például »egyedül a csuklómat szeretem, mert az olyan vékony, mint a nagymamámé volt«) . Ez a folyamatos önmonitorozás, félelem a test felfedésétől egyértelműen akadályává válik az önfeledt szeretkezéseknek, s mindkét felet megfoszthatja az együttlétek élvezetétől. A férfi azt látja, hogy miközben ő örömet szeretne adni a nőnek, az szorong, és »túlélni« igyekszik az aktust, sőt, esetleg fájdalomzavart, vaginizmust vagy folyamatos genitális fertőzéseket alakít ki a teste – ami nem ritkán a férfinél is potenciaproblémákat eredményez, illetve kedvét szegi az együttlétektől. A női vágy kudarca pedig valójában onnan ered, hogy számára az elsődleges afrodiziákum (vágykeltő) az, hogy ő a vágy tárgya – amit pedig a testével kapcsolatos szorongásai és az önbecsülés hiánya miatt sosem hisz el. Modern kultúránk ránk kényszerített soványságkultusza sok párkapcsolatban megkeseríti a szexuális életet.”

https://player.theplatform.com/p/spe/ciSEI7UvW_wE/feed/fEGmUWkfXPCw/select/KB_oj84YAGYZ?feedParams=byGuid%3D2037470D-EA2F-3686-0028-473B383B4804

A Rólunk szól második évada február 18-án, vasárnap 19 órakor dupla résszel debütál a Sony Maxon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top