nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

TV-sztárok
Meghalt Gualtiero Marchesi sztárséf

Meghalt Gualtiero Marchesi sztárséf

Nyolcvanhét éves korában meghalt Gualtiero Marchesi olasz mesterszakács.
Avatar
MTI/NLCafé
f Ajánlom

Elhunyt Gualtiero Marchesi, az olasz konyha megújítójaként számon tartott milánói sztárséf. A nemzetközi viszonylatban legismertebb olasz szakács, a La Scala operaház mellett működő Il Marchesino étterem tulajdonosa kedd este szülővárosában, Milánóban, 87 évesen halt meg. 

Az új olasz konyha atyja Svájcban és Franciaországban sajátította el a konyhaművészet alapjait, Olaszországba visszatérve az olasz konyha nemzetközivé tételét tűzte ki célul.

Marchesi 1977-ben Milánóban saját éttermet nyitott, amely az olaszországi vendéglők közül elsőként nyert el 1985-ben három Michelin-csillagot. Később számos éttermet és kávézót nyitott másutt Olaszországban, Franciaországban, Japánban és tengerjáró sétahajókon. 

Háromcsillagos milánói étterme mára bezárt, a La Scala melletti vendéglő pedig azzal keltett feltűnést, hogy 2008-as megnyitásakor egyetlen tésztaétel sem szerepelt az étlapján, és az olasz nemzeti eledelt két teljes évig sikerült is teljesen száműzni az Il Marchesino konyhájából.

Gualtiero Marchesi Olaszországban nemzetközi, New Yorkban pedig olasz szakácsiskolát alapított, tanítványai között olyan jelenlegi sztárséfek vannak, mint Antonino Cannavacciuolo, Carlo Cracco, Antonio Ghilardi és Davide Oldani. 

Munkásságát egyebek közt magas olasz és francia állami kitüntetésekkel ismerték el.

Megosztás Facebookon