TV-sztárok

„Most értettem meg igazán a karakterem” – Varga Izabella nevelőszülő lett

A Barátok Közt népszerű ügyvédnője maga is állami gondozott volt. Most az őt alakító Varga Izabella állt be egy napra tiszteletbeli nevelőszülőnek az SOS Gyermekfalvakhoz. Az SOS kampánya a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekekre hívja fel a figyelmet, és megmutatja, milyen egy nevelőszülői család belülről. Korábban Harsányi Levente és Sebestyén Balázs költözött be egy-egy családba.

A kőszegi SOS gyermekfaluban az 56 éves Balog Margit 5 kamaszt és 2 kicsit terelget, 16 éve nevelőszülő. Azonnal jól megértették egymást Varga Izabellával, hiszen mindketten kamaszproblémákkal küzdenek egész álló nap. 

„Egy kis- és egy nagykamasszal nem egyszerű az élet… Azt szoktam mondani, hogy régebben a családi harmóniát években, mostanság viszont inkább percekben mérjük.  De félre a tréfát: mérhetetlenül örülök és büszke vagyok rá, hogy ilyen erős és határozott lányaim vannak. A kamaszkor a határok feszegetéséről szól – mesélte Varga Iza, aki szerint Margit nagyon jól érti a tinik világát. – Egész nap próbáltam ellesni tőle a tudományát, hátha haza tudok csempészni belőle valamit.”

Az SOS Gyermekfalvakban 400 gyerek él nevelőszülői családokban. Olyan gyerekek, akiket ki kellett emelni vér szerinti családjukból többnyire bántalmazás, elhanyagolás, a szülők szenvedélybetegsége vagy halála miatt. Nevelőszülők, pszichológusok és fejlesztő pedagógusok dolgoznak azon, hogy a gyerekek új esélyt kapjanak és kihozhassák magukból a maximumot.

„Ezek a gyerekek esélyt kapnak arra, hogy családban nőhessenek fel, szeretetteljes közegben, és egy olyan anyával mint Margit. Igazából én most értettem csak meg, hogy a sorozatbeli karakterem miért ragaszkodik annyira a többiekhez, akikkel együtt nőtt fel az árvaházban, akik a testvérei. Kőszegen jól látszott a gyerekeken, hogy szeretik egymást, a kicsik a nagyok nyakában csimpaszkodtak, valaki mindig megsimogatta a legkisebbet, jó volt nézni őket. Amikor megérkeztem, akkor mindenki azonnal megmutatta a szobáját, megnéztem a házat, a család kutyáját, és utána megebédeltünk. Az ebédet közösen készítették Margittal a nagyok, sőt, eljöttek látogatóba néhányan azok közül a gyerekek közül is, akiket Margit nevelt fel, de már kirepültek. Olyan szeretettel szólítják őt anyucinak, és teljesen természetesen segítenek neki. Sokat beszélgettünk, hatalmas nevetések voltak, és az SOS faluban is sétáltunk egyet. A kicsikkel pingpongoztam, sőt a legkisebb lánynak megtanítottam egy négykezes dalnak az első sorait is a zongorán, ezt a kislányommal is sokszor játszottam régebben. Megígértem neki, hogy visszajövök, és megtanuljuk végig” – mesélte el Varga Izabella az NLCafénak.

Varga Izabella gyakran és szívesen segít, de nem szereti mindezt a nyilvánosság tudtával csinálni. Most azért tett kivételt, mert úgy érzi, hogy a karácsony közeledtével sokkal nyitottabb szívvel járnak az emberek, és szeretné felhívni a nyilvánosság figyelmét az SOS munkájára, ami egyedülálló.

 „Amikor a kecskeméti Színházban játszottam, jótékonysági koncertet tartottunk, pénzt és játékokat gyűjtöttünk az ottani csecsemőotthon lakóinak. Amikor elmentünk átadni az ajándékokat, egy 3 év körüli kislány rögtön belecsimpaszkodott a szoknyámba, nem tágított mellőlem, majd az ölembe ült, és hozzám bújva csacsogott. Furcsállottam a nevelők döbbent tekintetét, nem értettem, miért néznek elkerekedett szemmel. Kiderült, hogy a kicsi egy éves kora óta van náluk, de még sohasem szólalt meg. Velem pedig úgy beszélgetett, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. Megnéztük az egészen pici babákat is, épp aznap hoztak egy csecsemőt is közvetlenül a kórházból, egy csodálatos, sűrű, fekete hajú, sünifrizurás kisbabát. Nagyon megrázó volt belegondolni, hogy lemondtak róla.”

Magyarországon 23 ezer gyermek él állami gondoskodásban. Az SOS Gyermekfalvakban Orosházán, Kecskeméten és Kőszegen adnak biztonságos otthont nevelőszülői családokban a vér szerinti szülők nélkül maradt gyerekeknek. Az SOS-ben lehetőség van arra is, hogy a testvérek együtt nőhessenek fel, hiszen sokszor ez az egyetlen megmaradó családi kapcsolatuk, ami segít átvészelni a szülők elvesztését.

„Ebből a rendszerből háromféle módon lehet kikerülni. Vagy rendbe jönnek a szülők körülményei, és a gyerek haza kerülhet, vagy örökbe fogadják a gyereket, vagy a gyermekvédelemben nő fel.  Sajnos Magyarországon az örökbefogadásra csak a legkisebb gyerekeknek van esélyük, 3 évesnél nagyobbat ritkán vesznek magukhoz a családok. Így a hozzánk kerülő gyerekek jelentős része nálunk marad felnőtt koráig. Mi nem mondunk le egy gyerekről sem, új családot adunk nekik” – mondja Romet-Balla Ágnes, az SOS Gyermekfalvak kommunikációs igazgatója.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top