TV-sztárok

Nyílt levélben magyarázkodik Meryl Streep Harvey Weinstein miatt

Levélben magyarázkodik Meryl Streep Rose McGowannek, aki Twitteren tette szóvá, hogy nem ért egyet Streep fekete ruhás, néma tiltakozásával.

Nyílt levelet írt Meryl Streep színésznő Rose McGowannek azután, hogy McGowan elítélte Streepet azért, mert ő és több színésznő fekete ruhában akart tiltakozni a Golden Globe-gálán a szexuális zaklatások és Harvey Weinstein ellen. McGowan azért akadt ki Streep ötlete ellen, mert szerinte pont az ilyen néma tüntetések és a csöndes nők a probléma. Rose McGowan azzal vádolta Harvey Weinsteint, hogy évekkel ezelőtt megerőszakolta.

Meryl Streep levelében leírja, hogy nem tudott korábban Weinstein ügyeiről, őt magát sosem kereste fel a lakásán, vagy hívta fel a hotelszobájába.

Meryl Streep – MTI/EPA/Franck Robichon

„Fáj Rose McGowen támadása, amiről az újságok szalagcímei szóltak. De szeretném, ha tudná, hogy nem tudtam semmit Weinstein bűneiről, sem a ’90-es években, amikor bántalmazta őt, sem később, amikor másokat bántalmazott. Nem hallgattam – egyszerűen nem tudtam róla. Nem tudtam. Nem tudtam, hogy fiatal nőkkel erőszakoskodott. Nem tudtam, hogy ezek a dolgok megtörténtek. Nem tudom, Harvey hol lakik, ő sem volt még soha nálam. Soha nem hívott fel a hotelszobájába sem.

Az irodájában voltam egyszer, még 1998-ban. Wes Cravennel találkoztunk A szív dallamai miatt.

HW forgalmazta azokat a filmeket, amiken másokkal dolgoztam. HW nem alkotó volt, hanem producer. Olyan filmeket forgalmazott, amiket mások készítettek. Néhány jó és rossz filmet is. De nem tudott minden színész, színésznő és rendező a bántalmazásokról vagy arról, hogy a 90-es években megerőszakolta Rose-t és más nőket, egészen addig, amíg el nem mondták nekünk. Nem tudtuk, hogy sokszor megvásárolta a nők hallgatását.

HW-nek nagyon fontos volt, hogy mi ne tudjunk az ügyeiről, mert pont mi hitelesítettük a személyét, hogy aztán fiatal és lelkes nőket csábítson el, és olyan körülményeket teremtsen a számukra, amikben aztán fájdalmat okozhatott nekik.

Harvey-nak sokkal nagyobb szüksége volt rám, mint nekem rá, és biztos volt abban is, hogy nem tudok az ügyeiről. Volt Moszad-ügynököket bérelt fel, hogy segítsenek titokban tartani ezeket. Rose és a többi áldozat olyan gazdag, kegyetlen és hatalommal rendelkező férfiakkal szembesültek, akiknek – a bármilyen áron megszerzett – győzelem az egyetlen elfogadható végeredmény. Épp ezért van kialakulóban egy jogi védelmi szervezet, amelyben a szakma több száz képviselője is részt vesz, hogy leszámolhassunk ezekkel a gazemberekkel, és segíthessünk az áldozatoknak megküzdeni a fájdalmukkal.

Rose olyannal vádolt meg engem, ami nem igaz, és szeretném, ha tudná az igazat. A barátokon keresztül eljuttattam az otthoni telefonszámomat neki, abban a pillanatban, amikor olvastam a szalagcímeket. A telefon mellett ültem tegnap egész nap és ma reggel is, reméltem, hogy felhív, és elmondhatom neki, mennyire tisztelem az ő és a többi áldozat bátorságát, amiért szembenéztek a közöttünk élő szörnyekkel, és kifejezhetem együttérzésemet a kimondatlan, folytonos fájdalmakért, amiket elszenvedtek. Senki nem adhatja vissza az áldozatoknak azt, amit Bill O’Reilly, Roger Ailes vagy HW elvett tőlük, vagy jóvá tenni azt, amit műveltek a testükkel és az életükkel.

Reméltem, hogy felhív, hogy hallja ezt tőlem. Nem tette. De azt remélem, hogy ezt a levelet elolvassa.

Sajnálom, ha ellenfélként tekint rám, hiszen mindketten – a szakmánkban dolgozó nőkkel együtt – ugyanazzal az ellenséggel harcolunk: a status quo-val, ami vissza akarja hozni a régi, zord időket, amikor a szakma hatalmasságai a nőket kedvük szerint használhatták, elhajíthatták, és elutasíthatták az iparág legfelsőbb szintjére való belépésüket. Ennek véget kell vetnünk. Mindent fertőtlenítenünk kell, mielőtt bármilyen változás elkezdődne.”

A nyílt levelet a HuffingtonPost tette közzé – írja a HVG.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top