TV-sztárok

Meryl Streep úgy szólt be Donald Trumpnak, hogy nem mondta ki a nevét

A színésznő a tegnap esti Golden Globe-díjátadón átvett életműdíját megköszönve érzelmes beszédben figyelmeztetett az érkező amerikai elnök által jelentett társadalmi veszélyre.

Meryl Streepet a 74. Golden Globe-díjátadó gálán a Cecil B DeMille életműdíjjal tüntette ki a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége (HFPA). A színésznő köszönőbeszédében időt szakított rá, hogy emlékeztesse a világot: január 20-án iktatják hivatalába az USA 45. elnökeként azt a Donald Trumpot, aki kampánykörútja során nemegyszer tett rasszista, szexista vagy más kisebbségeket alázó kijelentéseket, ezzel pedig hozzájárult az erőszakosabb közbeszéd és a közhangulat kialakulásához.

“Tavaly egy előadás nyűgözött le, horgokat akasztva a szívembe – mondta Streep, akinek a hangja néha el-elcsuklott a beszéd során. – Nem azért, mintha annyira jó lett volna, mert semmi jó nem volt benne. Amiatt képedtem el, hogy ez a beszéd mennyire hatásos volt, elérte a célját, és nevetésre késztette a célközönségét. Összetörte a szívemet, amikor egy ember, aki az országunk legnagyobb tiszteletnek örvendő pozíciójára pályázik, egy mozgáskorlátozott riportert utánzott. A mai napig nem tudtam kiverni a fejemből, mert nem egy filmben láttam, hanem a való életben. Amikor egy közszereplő így megaláz valakit, az mindenki életére hatással van, mert engedélyt ad rá, hogy az emberek ugyanezt tegyék egymással. A tiszteletlenség tiszteletlenséget szül, az erőszak erőszakot gerjeszt.”

“Amikor a hatalmon lévők arra használják a pozíciójukat, hogy másokat bántsanak, mindannyian veszítünk. Ezért van szükségünk a sajtóra, hogy felelősségre vonják a hatalom birtokosait, és minden botrány után rájuk irányítsák a reflektorfényt. Alapítóink ezért foglalták az alkotmányunkba a sajtó védelmét és szabadságát. Ezért arra kérem a sajtó képviselőit és mindenki mást, hogy védjék meg az újságírókat, mert nagy szükségünk lesz rájuk a jövőben, az igazság védelme érdekében.”

Bár mindenki arra számított, hogy Trump Twitter-csatornáján reagál Streep beszédére, a megválasztott elnök nem így tett. A The New York Times érte utol a 70 éves üzletembert, hogy megkérdezzék, mit szól a színésznő véleményéhez.

Meryl Streep a Cecil B DeMille életműdíjjal
Meryl Streep a Cecil B DeMille életműdíjjal

Trump Hillary-imádónak nevezte a tavalyi kampány során nyíltan Clinton mellett kampányoló Streepet, majd hozzátette, hogy nem lepődött meg, amiért a “liberális filmesek” kritizálják. A republikánus párt színeiben diadalmaskodó megválasztott elnök azt is elárulta, hogy nem nézte a díjátadót.

Update: közben befutott a várva-várt tweet is, amelyben Trump az egyik legtúlértékeltebb hollywoodi színésznőnek nevezi Streepet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top