TV-sztárok

Jaksity Kata élete tragédiájáról vallott

Jaksity kata egy műhiba miatt vesztette el az első babáját, akiről azóta is minden évben megemlékezik. Az orvosok még azt sem engedték neki, hogy eltemesse halott gyermekét.

 Jaksity Kata gyermeke holtan jött a világra 19 évvel ezelőtt. A várandóssága 6. hónapjában vizesedni kezdett. Úgynevezett terhességi toxémiában szenvedett, ám orvosai nem vették időben észre a tüneteket, pedig a baj könnyen elkerülhető lett volna.

“Nem akarok ezzel kampányolni és sajnáltatni magam, nagyon ritkán beszélek róla és csak felületesen, mert nehezemre esik, de néha megteszem, mert tudom, hogy sokan járnak hasonló cipőben, akiknek erőt adhat az, ahogy felálltam ebből. Hiába telt el azóta ennyi idő, még mindig gyakran eszembe jut, és megsiratom. Azért emlékezem meg róla évente a közösségi oldalamon, mert kell a lelkemnek. Sokan gondolnák, hogy háromgyermekes édesanyaként már feldolgoztam azt a tragédiát, ez nincs így” kezdte Jaksity Kata.

“Tervezett terhesség volt, ezért minden előzetes kivizsgálásra elmentem, sőt jeleztem azt is, hogy 5 éves koromban volt egy vesebetegségem, és kértem, hogy erre figyeljen oda. Az orvos csak legyintett, hogy az már régen volt, végül a terhességem vége felé leállt a vesém, és nem vette észre a szülészorvos. Rutinból kezelt, azzal intézte el, hogy mivel 23 kilót híztam addigra, biztosan csak attól félek, hogy kövér maradok, de hát nem így volt, a vizesedéstől már fájt a lábam! Hibáztatom magamat, hogy ennyire rábíztam magam az orvosra, és nem álltam jobban a sarkamra. Sosem felejtem el, húsvét volt, amikor bementem a kórházba, a 8. hónapban, hogy nem vagyok jól, és a baba is nehezen mozog, az orvos pedig közölte, ha engem megnyugtat, feküdjek be, de ő elutazik az ünnepek alatt. Emiatt két nap után hazaküldtek a kórházból. Két hét múlva pedig szülés közben meghalt a kislányom. Bár hallgattam volna édesanyámra, aki azt tanácsolta, hogy menjünk át egy másik szakemberhez, de akkor már végigcsináltam 8 és fél hónapot azzal az orvossal, és féltem egy vadidegenre váltani” mesélt a tragédiáról a Blikknek. 

“Az orvosok azt mondták, hogy mivel a gyermekem jogilag nem létező személy, így nem temethetem el. Máig nem tudom, hogy mi az az »ilyenkor szokásos eljárás«, amire akkor hivatkoztak. Nem döntheti el a jog, hogy mi legyen egy gyermekkel, erre csak egy anyának lehet joga! Nem temethettem el a kislányomat, így ma nincs sír, ahová virágot vihetnék. Pedig most lenne 19 éves”  mondta Jaksity Kata.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top