Trend

Először lett afroamerikai győztese mindhárom amerikai szépségkirálynő-választásnak

A negyvenes évekig részt sem vehettek ilyen versenyen (sem).

A történelem során először nyert afroamerikai nő mindhárom nagyobb amerikai szépségkirálynő-választáson – írja a BBC.

A 25 éves Nia Franklin tavaly szeptemberben nyerte meg a Miss America versenyt, múlt héten pedig a 18 éves Kaliegh Garris lett Miss Teen USA és a 28 éves Cheslie Kyrst Miss USA.

A három nő győzelme óriási jelentőséggel bír egy olyan területen, amelynek múltját átitta a rasszizmus és elfogultság.

Az első afroamerikai nő, aki egy jelentős versenyen győztesként került ki, Vanessa Williams volt még 1983-ban. Miután Williams Miss USA lett, egészen 1990-ig kellett várni arra, hogy egy újabb színes bőrű nő nyerjen országos szépségversenyt.

Cheslie Kyrts, aki a Miss Universe-en képviseli majd az Egyesült Államokat, ügyvédként dolgozik, és pro bono ügyeket is elvállal olyan raboknak, akik nem tudják a költségeket megfizetni, de a fiatal nő hisz az ártatlanságukban.

A Miss Americát 1921-ben alapították, a Miss USA-t pedig 1950-ben. A negyvenes évekig színes bőrű nő nem is vehetett részt a versenyeken. És bár később megváltoztatták a szabályokat, 1970-ig nem szerepelt afroamerikai nő a Miss Americán, helyette az 1968-ban létrehozott Miss Black America versennyel tiltakoztak a rasszista kirekesztés ellen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top