Trend

C-vitamint a bőrre!

A bőrgyógyászok és a tudatos bőrápolók egyik kedvenc hatóanyaga a C-vitamin, amely igazi multifunkciós szupersztár. Akár ráncok, pigmentfoltok vagy élettelen bőr a problémád, érdemes alaposan szemügyre venned a C-vitaminos kínálatot.

 Mit tud a tiszta C-vitamin?

Ami a C-vitamint kiemeli a rengeteg hatóanyag közül, az az, hogy hatását nemcsak cégek vagy gyártók bizonyítják, hanem megbízható, független kutatások is. Ráadásul legalább három fontos dolgot tud: szuper antioxidáns, halványítja a pigmentfoltokat és serkenti a bőröd saját kollagéntermelését, ezzel simítva a ráncokat. Az már csak bónusz, hogy a magas C-vitamin-tartalmú termékek  egészséges ragyogást is adnak a bőrnek.

A képen látható tiszta C-vitaminos szérumok balról jobbra haladva: Paula’s Choice C15 Super Booster, Geek & Gorgeous 101 C-Glow, La Roche-Posay Redermic C10 – Correcting Filler, Clinique Fresh pressed Daily Booster

Persze az ördög itt is a részletekben van. A fenti hatásokhoz nem kevés C-vitaminra van szükség (5-10% legalább), amit megfelelően stabilizálni is kell a gyártóknak, de jó hír, hogy ma már egyre több klassz termék van a piacon, akár pénztárcabarát verzióban is.

A sokszínű C-vitamin-származékok

A tiszta C-vitamin nagyon nehezen formázható és stabilizálható, így ma már jó pár féle származéka is létezik különböző előnyökkel és hátrányokkal. 

A képen látható tiszta C-vitaminos szérumok balról jobbra haladva: Mad Hippie Vitamin C Serum (SAP), Paula’s Choice RESIST Super Antioxidant Concentrate Serum (Tetrahexyldecyl Ascorbate), Hylamide Booster C25 (Ethyl Ascorbic Acid), The Ordinary Magnesium Ascorbyl Phosphate 10% (Magnesium Ascorbyl Phosphate)

Érzékeny bőrre például kifejezetten klassz a Magnesium Ascorbyl Phosphate (MAP) nevű származék, pattanásokra hajlamos bőrön pedig a Sodium Ascorbyl Phosphate (SAP) jeleskedik. A Tetrahexyldecyl Ascorbate nevű származék olajban oldódik, így kellemesen hidratálja is a bőrt, az egyik legújabb származék pedig az  Ethyl Ascorbic Acid, ami – legalábbis a gyártója szerint – a C-vitamin minden jó tulajdonságát megőrzi, és sokkal stabilabb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top