Trend

Pattanások felnőttként? Ezzel a stratégiával tartsd kordában!

A pattanásokat mindenki kinövi. Vagy nem? Sajnos nem. Felnőttkorban ugyanúgy lehetsz pattanásos, mint tiniként. Az okok általában összetettek, de ha e sorok írójához hasonlóan te is 30 után is pattanásokkal küzdesz, akkor most megmutatjuk, hogy mi az a tudatos stratégia, amivel kordában tarthatod őket.

A felnőttkori pattanások mögött általában összetett okok vannak: ez lehet a sokat emlegetett hormonális vagy ezer más, mint például gyulladás a szervezetben, stressz, irritáció, ételallergia vagy túlérzékenység. Ha megfejted, mi van a háttérben, az szuper! De ha ez nem sikerül, akkor tudd: bármi is a mögöttes ok, a bőrön lezajló folyamatot hatékonyan hátráltathatod tudatos bőrápolással, és bármilyen életkorban kordában tarthatod a pattanásokat. Ezt a 3 lépéses stratégiát kövesd!

#1 lépés: A pórusok eltömődésének akadályozása

A pattanások kialakulásának első lépésében a pórusok eltömődnek. Ennek többnyire az az oka, hogy túl sok faggyú termelődik, és az elhalt hámsejtekkel összekeveredve megreked, kis dugacsot képez a pórusokban (hello, mitesszer!).

Mit tehetsz ellene? Használj egy BHA hámlasztót! A BHA, vagyis szalicilsav olajban oldódik, képes a pórusok mélyére hatolni, és segít gyengéden kipucolni őket. A Krémmánia két szuper népszerű BHA hámlasztója a Paula’s Choice világszinten bestseller 2% BHA folyadéka és a több mint 150 vélemény alapján 4,43 csillagot bezsebelt magyar Geek & Gorgeous Cheer Up terméke!

Geek & Gorgeous Cheer Up

#2 lépés: P. Acnes baktériumok elszaporodásának gátlása

A második lépésben az eltömődött pórusokban elszaporodik a P. Acnes baktérium, és erre gyulladással reagál a bőröd. Ebből lesz az a buci, amit aztán te is látsz a bőrödön.

Mit tehetsz ellene? A P. Acnes baktérium ellen olyan szupersztár hatóanyagok lehetnek hatásosak, mint a benzoyl peroxide (a patikában találod az Akneroxid nevű krémben), vagy a bőrhöz gyengédebb lehetőség az azelainsav, amit 10%-os mennyiségben szabadon beszerezhetsz (ez a 10%-os azelainkrém például olcsó és népszerű), 15-20%-os mennyiségben pedig vényköteles változatok kaphatóak.

#3 lépés: Gyulladáscsökkentés

A harmadik lépésben a szervezeted észleli a baktériumok elszaporodását, és gyulladással reagál, hogy valahogy helyrehozza. Ha túl sok a baktérium és genny, a pórus fala nem bírja a terhelést, és „átszakad”, így létrejön a nagy, gyulladt pattanás.

Mit tehetsz ellene? Használj sok bőrnyugtató hatású terméket, és kerülj minden irritáló dolgot! Ne használj magas pH-jú szappanokat, bőrradírokat, illatos vagy alkoholos termékeket!

A jó hír, hogy a már említett BHA és azelainsav is szuper gyulladáscsökkentő hatású, de mellettük érdemes még bevetned a niacinamide-ot is. A Krémmánián ultra népszerű ez a 10%-os Niacinamide +Zinc szérum, amely különösen az előző pontokban említett termékekkel kombinálva sokat segít a pattanások ellen.

Ha a fenti 3 lépéses stratégiát követed, akkor szuper eredményeket érhetsz el a pattanások ellen felnőttként is. Legyél türelmes, adj a bőrödnek 2-3 hónapot, ha pedig mindezek ellenére utána sem javul a dolog, akkor irány a bőrgyógyász.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top