Trend

Rasszizmussal vádolták a Pradát, termékvisszahívás lett belőle

Rasszista ábrázolásokat idéző figurákat kezdtek árusítani.

Rasszizmussal vádolják a Pradát néhány meglehetősen ízléstelen termékük miatt. Az olasz luxusdivatmárka olyan figurákat kezdett árusítani a boltjaiban a Pradamalia kollekció részeként, amelyek a feketék 19. és 20. századi rasszista ábrázolásaira emlékeztetnek. A figurák egyébként hivatalosan majmokat ábrázolnának, érdekes módon azonban senkinek nem ez jut róluk eszébe.

A kollekcióról egy Chinyere Ezie nevű New York-i ügyvéd tett közzé fényképeket a Facebookon, aminek nyomán pillanatok alatt kipattant a botrány. A Center for Constitutional Rights nevű, alkotmányos jogokkal foglalkozó nonprofit szervezetnek dolgozó Ezie állítása szerint éppen az afroamerikaiak történetét és kultúráját bemutató kiállításról tartott haza, amikor a kirakatban meglátta a rasszista képek modern kori mását.

A Facebookon látványos képpárokat tett közzé, hogy megmutassa, miről van szó pontosan:

Chinyere Ezie/Facebook

Chinyere Ezie/Facebook

A Prada – ami eredetileg 550 dolláros (~150 ezer forintos) áron árusította a képen látható figurákat – végül visszavonta a táskákat a közösségi oldalak felől érkező nyomás hatására, bocsánatot azonban nem kértek. Egy közleményben csupán arról beszéltek, hogy távol áll tőlük a rasszizmus, és hogy nem volt „szándékos” a hasonlóság.

Ezie ezenfelül azt is megtudta, hogy korábban a Pradánál egy fekete alkalmazott már szóvá tette, hogy nagyon nem okésak a figurák, ám ez az alkalmazott azóta már „nem dolgozik náluk”.

Ezie posztját már több mint 11 ezren megosztották, és csaknem 4500 hozzászólás érkezett alá.

Chinyere Ezie/Facebook

Chinyere Ezie/Facebook

(LadBible)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top