Szabadidő

Plagizálással vádolják a Zsolnay-kód íróját

Közel hetvenoldalnyi szöveget emelhetett át Tolvaly Ferenc a Zsolnay-kód című regényéhez Bruce Chatwin Utz című művéből, ám az átvételt sehol sem jelezte a szerző.

Újabb plágiumbotrány van kirobbanóban a hazai irodalmi életben: a Zsolnay-kód című regény szerzőjét, Tolvaly Ferencet vádolja lopással az Index. A lap közel 70 oldalnyi egyezést talált a magyar szerző és Bruce Chatwin Magyarországon kevésbé ismert, a 80 években kiadott regénye, az Utz között.

Tolvaly Ferenc tagadja, hogy munkája egy másik regény feldolgozása lenne, regényét önálló, eredeti műalkotásnak tartja. Az Indexnek azt mondta, nem olvasta Chatwin könyvét, csak egy filmadaptációt látott belőle korábban.

Tolvaly Ferenc A Zsolnay-kód című új regényének bemutatóján a budapesti Virág Judit Galériában – MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

„A Zsolnay-Kód megírásakor – egyebek mellett – ihletet merítettem az »Utz« című, 1992-ben, német koprodukcióban forgatott filmből és annak forgatókönyvéből. Egy mellékszereplő alakjának megjelenítéséhez nyújtott többek között háttéranyagot. Alkotás közben elsősorban a film hangulatát szűrtem át magamon. Bruce Chatwin »Utz« című eredeti, angol nyelvű alkotását beszerzem, szakértők segítségével áttanulmányozom, és ha szükségesnek ítélem, felveszem a kapcsolatot a szerző jogutódjával” – közölte Tolvaly az Indexszel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top