Trend

Vége lehet a kórosan sovány modellek egyeduralmának

Nem alkalmaz többé kórosan sovány modelleket két nagy francia luxuskategóriás divatház, amelybe olyan márkák tartoznak, mint a Dior, a Gucci vagy a Louis Vuitton.

A Kering és a LVMH francia vállalatcsoport vállalta, hogy nem szerepelnek többé kifutóin csontsovány modellek és csak olyanokat alkalmaznak, akiknek hat hónapnál nem régibb orvosi igazolásuk van arról, hogy egészségesek. A két nagy vállalatcsoportba olyan márkák tartoznak, mint a Christian Dior, a Givenchy, az Yves Saint Laurent, a Gucci, a Kenzo, a Stella McCartney, a Louis Vuitton és a Marc Jacobs.

Mind elfogadták, hogy a női modellek esetében a 34-es francia méret, a férfiaknál pedig a 44-es az alsó határ. A női 34-es méret azt jelenti, hogy a modell mellbősége 81,5 centiméter, a dereka 62,5 centiméter, a csípője pedig 86,5 centiméter. Franciaországban 2015-ben törvényben tiltották meg az ultravékony modellek alkalmazását, de abban nem kötötték ki a modellek minimális testméreteit, és az alkalmazás feltételeként csak az orvosi igazolást szabták meg.

A divat bennfentesei régóta úgy tartják, hogy a magas és androgün nőkön jobban állnak a ruhák, míg a nyugati kultúrák gyakran társítják a vékonyságot a gazdagsággal, a fiatalsággal és a kívánatossággal. A modellekkel való bánásmód számos országban lett kritika tárgya, és néhol születtek is intézkedések a manökenek védelmében. Franciaország mellett 2013-ban Izrael is betiltotta a kórosan sovány modellek alkalmazását, de Olaszországban és Spanyolországban a divatcégek saját belátására bízzák, hogy milyen önkorlátozást alkalmaznak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top