Trend

Segíts a párodnak – így válasszatok cipőt öltönyhöz

Az elegáns és stílusos férfi öltözködésének számos titka és trükkje van. Az egyik ezek között az, hogy jól választja meg ruhájához a cipőjét. Nem is olyan könnyű feladat ez, hiszen már akkor is könnyen a bőség zavarába eshet egy rutintalanabb férfi, ha megfelelő öltönycipőt szeretne venni. Az alábbi stílustanácsok segítenek eligazodni ebben a kérdésben.

Az elsőszámú szabály nem is a cipőre vonatkozik, hanem a nadrág hosszára. Itt azt kell szem előtt tartani, hogy a nadrág alja a cipő sarkának felső részéig érjen, és szemből nézve a bokán legfeljebb egy ráncot vethet. Minden más megoldás slampos. A nadrágot ezért cipővel együtt érdemes próbálni, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor úgy számoljunk, hogy mezítláb a nadrág alja éppen földig érjen a saroknál.

Segíts a párodnak – így válasszatok cipőt öltönyhöz

Színek és árnyalatok

A legbiztosabb választás a sötétkék öltöny, mert ez számos alkalomra ideális: felvehető üzleti tárgyalásra, hétköznapra és olyan több olyan társasági eseményre is – például színházba –, ahol a dresszkód nem ír elő valamilyen speciális viseletet – mondjuk szmokingot. A sötétkék öltöny másik nagy előnye, hogy gyakorlatilag bármilyen színű cipő hordható hozzá, az egyetlen kritérium, hogy annak stílusa igazodjon a ruhához – tehát sportos szabású öltönyhöz ne húzzunk fel  konzervatív, varrott orrú oxford cipőt. Elegánsabb alkalmakra jobb, ha fekete cipőt választunk a kék ruhához, a barnát pedig tartsuk meg a dolgos a hétköznapokra. Jó ízlésre vall, ha világosabb kék öltönyhöz a barna világosabb árnyalatát választjuk cipőben is.

A fekete öltönyöknél sokkal szigorúbb szabályok érvényesek a cipő színére, ugyanis gyakorlatilag csak feketét szabad ilyenkor felvenni. Az egyetlen variációs lehetőség a cipő stílusában rejlik: az elegánsabb alkalmakra a zárt oxford, derby vagy az egybeszabott cipőt javasoljuk, családi eseményekre és lazább alkalmakra pedig mokaszint. A hivalkodóan díszített bőrcipők és a velúr lábbelik nem illenek a fekete öltönyhöz.

Segíts a párodnak – így válasszatok cipőt öltönyhöz

Barna öltönyhöz barna cipő illik, de fontos, hogy egy vagy két árnyalattal sötétebb legyen a ruhánál a lábbeli. Általában a konzervatívabb, elegánsabb megjelenésű cipők egészítik ki jól az ilyen öltönyöket.

A szürke öltöny jóval nagyobb szabadságot kínál a cipóválasztásban: a sötétebb verziókhoz a fekete és a burgundi vörös is jól illik. Ez utóbbi oldottabbá, fiatalosabbá teszi a megjelenést, míg a fekete cipő visszafogottságot kölcsönöz a külsőnknek. Világos árnyalatú szürke öltönyhöz gyakorlatilag bármilyen cipőt választhatunk, itt a nyakkendő és az ing színe határozza meg, hogy milyen legyen a lábbeli. Fontos természetesen, hogy a stílus harmonizáljon, és a sportosabb szabású ruhához lazább, sportosabb cipőt húzzunk fel – például brouges vagy loafer cipőt, de szóba jöhet egy trendi velúr bokacipő is.

Még több olvasnivaló cipőkről az NLCafén: 

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top