Trend

Könnyű túracipők természetjáróknak – így válassz!

Komolyabb túrákon és nehéz terepen a felszerelés a legfontosabb része a túrabakancs, azonban azoknak, akik még nem szánták el magukat a legzordabb bércek meghódítására és csupán egy kiadósabb tavaszi barangolásra vágynak a természetben egy jó túracipővel is boldogulni fognak. Sőt ajánlott is, hogy ilyen alkalmakra egy könnyű, de a célnak megfelelő lábbelit válasszanak, mert ezzel kímélik a lábukat, és nem teszik tönkre az utcai cipőt sem!

 

A tavasz beköszöntével egyre nagyobb a csábítás, hogy kiszabadulj a városból, és erdőt mezőt járva élvezd a természet újjáéledésének minden varázsát. Ilyenkor a legtöbben könnyű terepen, jól kitaposott túraösvényeken barangolnak – olyan helyeken, ahol a profi túrabakancs inkább hátráltatja a haladást, de egy sima utcai cipő már nem felel meg a terep igényeinek. Ilyenkor tesz jó szolgálatot a túracipő. Azonban nem mindegy, hogy ezt milyen szempontok szerint vásárolod meg!

Könnyű túracipők természetjáróknak – így válassz!

Döntsd el, mire használod majd a cipőt

A túrázáshoz szánt lábbeliknek van egy speciális besorolásuk: egy A-tól D-ig tartó skálán helyezkednek el aszerint, hogy milyen nehézségű terepre készültek. Azok a cipők, amiket könnyebb hétvégi gyalogtúrákhoz, családi kirándulásokhoz ajánlanak a gyártók az A jelzésű kategóriába tartoznak. Megerősített szabadidőcipőknek is nevezhetjük őket, amik strapabíró anyagból, a láb kényelmét és biztonságát szolgáló megoldásokkal terveznek. Legtöbbször szövetből készülnek vagy bőr-szövet kombinációból, és mérsékelten vízállóak. Az ilyen lábbelek vásárlásakor fontos, hogy ellenőrizd a vízállóságát, de egyúttal azt is tartsd szem előtt, hogy milyen célra veszed: egy szuper, vízálló-lélegző membránnal készült cipő nagyon klassz dolog, de egyáltalán nem biztos, hogy ezeket a funkcióit ki tudod használni egy erdei ösvényen sétálgatva – arról nem is beszélve, hogy az áruk nagyságrendekkel nagyobb, mint az egyszerűbb verzióké. Annak a cipőnek, amit klasszikus kirándulásokra szánsz, elegendő, ha jó a vízlepergető képességük. Emellett fontos szempont még, hogy a cipő jól szellőző anyagból készüljön.

A jó talp kulcskérdés

A cipő felsőrészén kívül a talp másik fontos dolog, amit mindenképpen alaposan meg kell vizsgálnod. Ha nyugodt battyogásra, hátizsákos barangolásra keresel lábbelit, akkor a talprész kevéssé legyen bordázott, ha viszont komolyabb teljesítménytúrához, netalán hegyi futásra, erdei sportolásra kell a cipő, akkor erősen recézett talpú legyen a cipő. Mindkét esetben fontos, hogy vastag legyen a talp és közepesen rugalmas: ez egyrészt kellő tartást és védelmet nyújt, valamint elnyeli a keményebb talajon az ütődések rezgéseit is, ugyanakkor még elég rugalmas ahhoz, hogy ne okozzon fáradtságot benne a járás.
Még egy fontos dolog van, amit vegyél figyelembe választáskor: ha a bokád gyenge, hajlamos a kibicsaklásra, ficamra, húzódásokra, akkor olyan cipőt keress, aminek magasított a szára, és megfelelően alátámasztja és rögzíti ezt a testrészed.

Könnyű túracipők természetjáróknak – így válassz!

Próba, próba próba!

Ha megtaláltad az ideális kialakítású cipőt, akkor jöhet a próba! Ezt semmiképpen ne mulaszd el, és bármennyire is jó a cipő, ha rossz méretet választasz, az megkeseríti majd a túráid. Szánd rá az időt, és úgy készülj, hogy a próbálgatás akár egy órán át is eltarthat. Vigyél magaddal olyan vastagságú zoknit, amiben valószínűleg túrázol majd (tavaszi túrákon közepesen vastag, magas szárú, kevert anyagú zokni a legjobbak, illetve a speciálisan erre a célra tervezett, megerősített orrú és sarkú, jó nedvszívó túra zoknik), és erre próbáld a cipőt. Fontos, hogy ne lötyögjön a lábadon a cipő, mert akkor csúnyán kidörzsöli majd a sarkad, de ne is szorítson sehol – a lábujjad éppen érje el a cipő orrát. (Ha a túra zoknidnál vékonyabb anyagú zoknira próbálsz, akkor egy fél számmal érdemes nagyobb cipőt venni annál, mint ami kényelmesen passzol a lábadra.)

Eztán sétálgass a cipőben, mozgasd meg alaposan és figyeld a következőket: csúszkál-e benne a lábad, szorít-e valahol, nyomja-e a bokád, erősen tartja-e a bokád? Ha lehet, próbáld ki lépcsőn, rézsűs felületen is a cipőt. Ha úgy érzed, bárhol kényelmetlen, akkor ne vedd meg, bármilyen divatos is a cipő: az a pici kellemetlenség, amit a boltban érzed egy túra végére rémes fájdalommá válhat! Ha több méret próbája után sem találtad meg az igazit, akkor a lábfejed formájához egészen egyszerűen nem való az a fazon, amit kiszemeltél. Ilyenkor jobb, ha egy másik gyártmányt keresel, és újrakezded a próbákat.

Még több olvasnivaló női cipőkről az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top