Trend

A bőr- és textilcsizmák tisztítása

A téli időszakban a szép, megfelelően ápolt csizma a nők egyik legfőbb ékessége. Megmutatjuk, mit kell tenned, hogy kedvenc darabjaid még évek múltán is újszerűnek tűnjenek.

A hideg évszakban a lábbelik különösen nagy igénybevételnek vannak kitéve, hiszen a saras, latyakos, havas időjárás, illetve az utcákra, közterekre kiszórt csúszásgátló készítmények könnyen kikezdhetik azok anyagát. Ezért fontos tudnod, hogyan tarthatod a téli zord időjárási körülmények közepette is csúcsformában bőr- és textilcsizmáidat, hótaposódat.

A jól ápolt cipő titka - Bőr és textil csizmák tisztítása

Alapvető tudnivalók

Kezd a legelején! A cipőápolást célszerű már a vásárlás után elkezdeni. Az elhasználódott, foltos, repedezett felszínű cipők rendbe hozása sajnos gyakran csak részlegesen sikerül, inkább csak afféle tűzoltásként funkcionál. Új lábbeli vásárlásakor már ott, helyben érdeklődj az eladótól a helyes ápolás mikéntjéről, és lehetőleg szerezd is be az ehhez szükséges eszközöket. Ma már szinte minden cipőkre szakosodott áruházlánc forgalmaz cipőápoló termékeket is. Még az előtt vedd kezelésbe legújabb szerzeményedet, hogy hordani kezdenéd!

Impregnálj! Az impregnálás véd a szennyeződésektől és a beázástól. Már az első használat előtt célszerű védőréteggel ellátni a téli lábbeliket. A későbbiekben száraz időben úgy heti egyszer, csapadékos időszakban két-három naponta fújd be a cipőd teljes felületét. Ügyelj arra, hogy impregnáláskor a cipőd mindig száraz és szennyeződésmentes legyen!

Bőrcsizma ápolása

Átnedvesedett cipőt soha ne tisztíts, mert csak még jobban bedolgozod a szennyeződést! Szobahőmérsékleten, fűtőtesttől, sugárzó hőtől távol szárítsd meg a cipődet, különben bőre megkeményedhet, berepedezhet. Szárításkor használj sámfát vagy formára gyűrt újságpapírt, hogy cipőd megőrizze eredeti alakját. Az igazi cipőfanatikusok ilyenkor még a cipőfűzőt is kiveszik, hogy ne maradjanak a fűző szorításából adódó árkok a bőr felületén.

A jól ápolt cipő titka - Bőr és textil csizmák tisztítása

Szabadulj meg a foltoktól! Finom kefével távolítsd el a sarat. Bár már évek óta tilos, sajnos még mindig sok helyen használnak sót csúszásmentesítésre, amely a hóval, csapadékvízzel elegyedve csúnya fehér foltokat hagy a cipőn. Ezeket speciális cipősamponnal tudod a legegyszerűbben eltávolítani a maradék sárral együtt. Kísérletező kedvűek egy félbevágott hagymával is átdörzsölhetik a sófolttól éktelenkedő területet. Szintén hatásos lehet, ha egy edénybe 1/3 rész ecet és 2/3 rész vizet öntesz. Márts bele egy puha rongyot és töröld át vele a problémás részeket. A művelet után feltétlenül töröld át tiszta vizes ruhával is, hogy eltávolítsd az ecetet a bőrről, végül pedig fuss át rajta egy száraz ronggyal a száradás elősegítése érdekében.

Amikor a cipőd már újra száraz és tiszta, jöhet a bőrápolás. A téli időszakban az ún. gyors cipőfényezők kevésbé hatékonyak, mivel nem képeznek elég vastag réteget a bőr felületén, és épp ebből adódóan a kisebb sérüléseket is kevésbé fedik el. Inkább hagyományos, tömörebb szerkezetű lanolin- vagy méhviasztartalmú cipőkrémet használj, amellyel a varrásokat is nyugodtan bedörzsölheted, így azok is ellenállóbbá válnak az időjárás viszontagságaival szemben. Száradás után puha szőrű kefével fényesítsd ki a bőrt. Rendszeresen impregnáld! Meglátod, cipőd meghálálja majd a törődést.

A jól ápolt cipő titka - Bőr és textil csizmák tisztítása

Textilcsizmák ápolása

Hótaposók esetében gyakran találkozhatsz textil-, többnyire gyöngyvászon felületekkel. Ezek általában bőrrel, műbőrrel vagy velúrral kombinálva kerülnek forgalomba, de manapság egyre gyakoribb a kizárólag textilből készült vízlepergető, légáteresztő hótaposó is. Tisztításuk nagyon egyszerű. Átlagos szennyeződés esetén a száraz foltot dörzsöld át egy műanyag szőrű kefével, amíg teljesen el nem tűnik, majd fújd át víz- és szennyeződéstaszító impregnálóval.

 

Még több csizma az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top