Trend

Ilyen a hozzád illő szemüveg

A szemüvegszaküzletek rendszerint több száz keretet kínálnak, ezeket helyben fel is lehet próbálni – ha valakinek van ehhez elég türelme. Rengeteg időt megtakaríthatsz azzal, ha már előre leszűkíted a szóba jöhető keretek körét, meghatározod, melyik típusba tartozik a te arcformád, és e szerint választod ki a hozzád leginkább illő szemüveget.

A szemüvegnek nemcsak kényelmesnek és jól használhatónak kell lennie, hanem nagyon fontos az is, hogy jól mutasson, és illeszkedjen az archoz. A különféle arcformákhoz más-más típusú szemüvegek passzolnak. A választáskor a következő szempontokat mindenképpen érdemes figyelembe venned.

1. A keret színe harmonizáljon a szem, a szemöldök és a haj színével.

2. A keret formája legyen kontrasztban az arcformával. 

3. A keret mérete arányos legyen az arccal.

Megnézem
Összes kép (1)

A legtöbb arc nem szabályos, de mégis besorolható valamilyen kategóriába. Így van ovális, szögletes, kerek, hosszúkás, gyémánt és háromszögletű fejforma. Ezekhez a típusokhoz az alábbi keretek illenek legjobban.

Kerek arc
A kerekded arc vonalai íveltek, lágyak, hosszúsága és szépessége közel megegyezik. Előnyös, ha az ilyen arcformát kicsit megpróbáljuk optikailag megnyújtani egy olyan vékony, szögletes kerettel, amelynek a szélessége nagyobb a magasságánál. 

Ovális arc
Kiegyensúlyozott arányai miatt ezt az arcformát tartják a legideálisabbnak. Hogy a természetes harmóniát megtartsd, olyan keretet válassz, amely legalább olyan széles, mint az arc de még jobb, ha kicsit túl is nyúlik azon. A keret ne legyen sem túl magas, se túlzottan keskeny. Ezen az arcon a dió alakú lencsék mutatnak a legelőnyösebben.

Hosszúkás arc
A hosszúkás arc jellegzetessége az egyenes, hosszú áll és az átlagosnál nagyobb orr. Hosszúsága nagyobb mint a szélessége, ezért a keretnek ebben az esetben rövidítenie, szélesítenie kell az arcot. A legjobbak erre a célra a magas szemüvegek, amelyeknek a szára igen kontrasztos, figyelemfelkeltő: vagy a kialakításuk vastag és díszes, vagy pedig erős, a keretétől eltérő színük van. A hosszú orrot rövidíti, ha a keret hídja, amely az orr felett átível, alacsonyan van.

Felfelé keskenyedő, háromszög formájú arc
Az ilyen arc gazdájának keskeny homloka és erőteljes, széles álla van. Az ideális keret ebben az esetben vastag, hangsúlyos színű. A macskaszem formájú keretek általában jól állnak az ilyen embereknek, és előnyös, ha a keret felső része valamilyen feltűnő színnel, mintával rendelkezik.

Lefelé keskenyedő, háromszögletű arc
Hogy optikailag keskenyebbé tegyük ennek az arcformának a széles, felső részét, semleges vagy világos színű keretet használjunk. A damilos keretek a legjobbak, amelyek csupán a lencséből és az azokat rögzítő csavarokból állnak. Semmiképpen ne legyen a szemüveg szára hangsúlyos, vastag és erőteljes színű.

Gyémánt forma
Ritka arcforma, mely az állaknál és homloknál keskeny, de erőteljes és kiugró az arccsont. Az olyan, macskaszem formájú szemüvegek és az alsó részen damilos, felső részükön vastag, hangsúlyos keretek ideálisak erre, melyek erősítik a szemöldök vonalát, a tekintetet a homlok felé vezetik.

Szögletes arc
A szögletes arcú emberek álla erős, markán, homlokuk hangsúlyos és előreugró. Ehhez az arcformához keskeny, ovális lencséjű keret ajánlott. Lány vonalvezetésű szemüveggel ellensúlyozhatóak az arc karakteres vonásai.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top