Trend

Így válassz csizmát!

A szandálok ideje lejárt, és a könnyű, nyári cipők is a szekrény hátsó traktusába kerültek. Ha tetszik, ha nem, megérkezett a hűvös, esős ősz, ami egy dolog miatt azért mégis csak jó dolog: itt az alkalom egy új csizma vásárlására! Ezt a lábbelit azonban nagyon gondosan kell kiválasztani, hiszen alapjaiban határozza meg majd a megjelenésed, ráadásul nem is olcsó mulatság egy jobb pár beszerzése. Fontold hát meg az alábbi csizmavásárlási tippjeinket!

A női csizma magára vonja a figyelmet, felcsigázza a képzeletet, különleges atmoszférát kölcsönöz a viselőjének. A női csizma félreérthetetlenül világgá kürtöli viselőjének személyiségét, úgyhogy már csak ezért sem mindegy, milyet húzol a lábadra. Ezen kívül még persze számos hasznos tulajdonsága is van a csizmának: például megóvja a lábat az időjárás viszontagságaitól, víztől, hótól, sártól, hidegtől. Egyszóval a csizma tehát létfontosságú és nélkülözhetetlen kelléke minden nő ruhatárának, éppen ezért gondosan és körültekintően kell hozzáfogni a kiválasztásához!

Így válassz csizmát!

Szánj időt rá!

A csizmavásárlás időigényes elfoglaltság. Készülj fel rá, hogy több üzletet is végig kell járnod, és előfordulhat, hogy akár egy tucat csizmát is fel kell próbálnod, mire megtalálod a legmegfelelőbbet. Mivel ezeket a lábbeliket – és most azokról a tartós, jó minőségű és elegáns darabokról van szó, amelyek ki is bírnak egy vagy két szezont – meglehetősen borsos áron kínálják, nem szabad elkapkodni a választást, hiszen egy rossz döntés ebben az esetben ablakon kidobott súlyos tízezreket jelent. Először is tehát tűzz ki egy napot magadnak, amit csak arra áldozol, hogy megkeresed azt a csizmát, ami megfelel az álmaidnak, lábadnak és a pénztárcádnak egyaránt.

Döntsd el, mire van szükséged!

Gondolkodj el rajta, hogy mire van szükséged, és mire használod majd elsősorban a csizmát. Elegáns, alkalmi darabot szeretnél? Csinos, de az utcán is mindennap használható, megbízható lábbelit? Esetleg igazi “igáslovat”, amelyik hóban, sárban, esőben és fagyban is gond nélkül kiszolgál téged? Nézd át ezen kívül a ruhatárad is, és ehhez igazítsd a döntésed, mert ez jelentősen behatárolja, hogy milyen színű és stílusú csizmák jöhetnek szóba. Ha már pontosan tudod, hogy milyen ruhákhoz és milyen célra kell majd a csizma, akkor el tudod majd azt is dönteni, hogy milyen legyen a színe, anyaga és a kialakítása: a szár hossza, az orr formája, a sarok mérete és így tovább. Ezeket a kritériumokat pontosan határozd meg, mert ha erről nincs egyértelmű elképzelésed, akkor az üzletek óriási kínálatában könnyen célt tévesztesz, és egy óvatlan pillanatban esetleg egy olyan darabot szerzel be – engedve a kirakatok és az eladók csábításainak –, amit aztán csak egyszer-kétszer húzol a lábadra, és ezzel ismét csak egy csomó pénzt költöttél el hiába.

Határozd meg a maximális árat!

Döntsd el, mennyi pénzt szánsz maximum a csizmára, és ezt a korlátot ne lépd túl a vásárláskor. Ha megszabtad a maximális felső határt, azzal máris sikerült szűkítened a szóba jöhető csizmák körét, és ezzel sok időt takarítasz meg magadnak. Nem mellékesen a költségvetésednek is jót tesz ez a módszer, hiszen egy-egy mutatósabb darab könnyen “elcsavarhatja” a fejed, ha nem vagy határozott és eltökélt a felső árhatárral kapcsolatban, akkor esetleg olyan költekezésbe kezdhetsz, amit aztán otthon kétszer is megbánsz.

Így válassz csizmát!

Öltözz fel megfelelően a csizmavásárláshoz!

Olyan ruhában menj vásárolni, amilyenhez majd hordani szeretnéd a csizmát. Nem elég, ha a csizma önmagában szép: nagyon fontos, hogy a ruházat többi elemével is harmonizáljon. Egy méregdrága, tökéletes csizma is nevetségessé tehet, ha nem illik a ruhádhoz…

Vigyél magaddal olyan harisnyát vagy zoknit a vásárláshoz, amit a csizmában viselni fogsz, és erre próbáld fel a lábbeliket. Nem tűnik nagy dolognak, de a zokni vastagsága jelentősen befolyásolja a kényelmet és a hordhatóságot.

Ne kapkodd el a próbát!

Mindkét lábadra próbáld fel a csizmát. “Sétáltasd” meg az üzletben, járkálj, tölts el benne minél több időt. Ha bárhol szorít, lötyög, vagy más okból nem komfortos, akkor a csizma nem megfelelő. Gondolj arra, hogy még a legkisebb kényelmetlenség is nagyon fájdalmassá és elviselhetetlenné válhat, ha egész nap hordod majd ezt a csizmát. Ne abban bízz, hogy majd idővel úgy is a lábadhoz alakul a csizma: a megfelelő darabnak már az üzletben tökéletesen kényelmesnek kell lennie. A jó csizma rásimul a lábra, és csak a sarok részén csúszik el benne a lábad. Ez normális, és a hordás során ez a csúszkálás megszűnik majd. Ha azonban olyan darabról van szó, amit csak alkalomszerűen, pár órán át viselsz, akkor a külcsín kedvéért lehet egy kis engedményt tenni a kényelem rovására.

Győződj meg a minőségről!

Vizsgáld meg a csizma minőségét! Kérdezz rá, hogy milyen anyagból készült, nézd át, hogy milyen erősek és pontosak a varrások, a sarok illesztése, a ragasztás és cipzár minősége. Ne vegyél meg olyat, ami nem ébreszt ezen a téren bizalmat benned. Ezenkívül tisztázd az eladóval, hogy mennyi garanciát vállalnak a termékre, és szükség esetén hogyan cserélik ki vagy javíttatják meg.

Még több csizma az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top