Trend

Így dolgoznak a parfümőrök!

A világ illatait egy szűk csoport, a parfümőrök és az őket foglalkoztató néhány vállalat alkotják meg. Nemcsak a méregdrága luxusparfümök kerülnek ki az ő kezeik alól, hanem az olyan hétköznapi termékeknek is ők komponálják meg az illatát, mint például egy egyszerű kézmosószappan, légfrissítő vagy toalettillatosító zselé.

Egy kis kreativitással és pár, netről letölthető recepttel bárki készíthet magának saját illatot, de ennek – bár lehet kellemes a végeredmény – a valódi parfümhöz nem sok köze lesz. Igazi illatszer viszont már az, amit szerencsésebb hírességek (teniszcsillagok, filmsztárok, popdívák) árulnak a saját nevük alatt, ám bármilyen kiábrándító, ezeket még véletlenül sem ők maguk alkották meg. Számukra az illatok szakavatott és különlegesen érzékeny szaglású mesterei, a parfümőrök “keverik ki” a parfümöket, de nem csak nekik, hanem a nagy divatcégeknek, luxusmárkának, és rajtuk keresztül a szélesebb és módosabb vásárlóközönségnek is. Azt hihetnék, hogy ezek a jól fizetett illatművészek csak szűk, gazdag rétegnek dolgoznak, és alkotásaikkal mi csupán a luxusüzletek kirakatain keresztül, távolról találkozhatunk. Pedig lehet, hogy éppen egy ilyen mester művével mossuk reggelente a hajunkat vagy illatosítjuk a nappali szoba levegőjét.

Így dolgoznak a parfümőrök

A személyiség illatát keresik

Kicsi szakma ez, ahogyan azok a cégek is kevesen vannak, amelyek a világ illatainak túlnyomó többségét készítik a drága parfümöktől kezdve a WC-illatosítókig. Mindössze néhány vállalkozásra és egy-két ezer parfümőr orrára és ízlésére vagyunk tehát bízva, akiknek nem csupán az a dolguk, hogy egy jó őrzött laboratóriumban illatokat kevergessenek, és keressék a legjobb formulát, hanem az is, hogy szemmel tartsák a világ trendjeit, illatdivatjait, kapcsolatot tartsanak az alapanyag-beszállítókkal és kiválasszák új termékeik közül az ígéreteseket.

Sokan közülük személyes kapcsolatban állnak a vásárlóikkal, akiknek – természetesen jó pénzért – illattanácsokat is adnak. Egy ilyen találka során a parfümőr mint egy alapos orvos aprólékosan megvizsgálja a vásárló bőrét, természetes illatát, személyiségét, és kikérdezi arról, hogy milyen alkalmakkor és mikor szeretné az illatot használni. Ez a luxusszolgáltatás bizony nem olcsó dolog, de a végén teljesen személyre szabott illatot kap egy profitól az ügyfél, és nem kell attól tartania, mint a tömegtermékeknél, hogy az egyszer “szembe jön vele az utcán”.

Illatokkal muzsikálók

 A parfümőrök munkájának legszebb és legvarázslatosabb része természetesen maga az illatszer megkomponálása. Végső soron ezek a szakemberek az illatok művészei, akik úgy értenek az illatokhoz, mint a vájt fülű zeneszerzők a hangokhoz és harmóniákhoz. A legfontosabb eszközük az alkotásban egy hangszerre hasonlít: a parfümorgona (vagy más néven illatorgona) polcain illatanyagok százai sorakoznak meghatározott rendszer szerint úgy, mint az orgona billentyűi. Az illat komponálása során a parfümőr (akárcsak egy muzsikus) egymásra építi kisebb-nagyobb arányokban különféle illatokat, amelyek – ha az alkotás igazán jó – egy általa megálmodott harmóniában “szólalnak” majd meg. Nem véletlen, hogy a zene nyelvén beszélünk most az illatokról, hiszen maguk a parfümőrök is gyakran zeneként “hallják”őket, de vannak, akik színekként érzékelik, szinte látják azt, amit mi csak az orrunkkal fogunk fel. 

Így dolgoznak a parfümőrök

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top