Trend

Sorsdöntő: Az illat hatalma

A kellemes illat sokszor döntő jelentőséggel bírhat. Szerepet játszhat a társas vagy üzleti kapcsolatokban éppúgy, mint a párválasztásnál.

A finom illat egyes esetekben hatalom, hiszen számos helyzetben egyáltalán nem mindegy, hogy a mintegy tízmillió érzékelősejt az emberi orrban mit „továbbít” az agyba. Az egyik legkevésbé népszerű – nem meglepő módon – az izzadságszag, amit a legtöbb ember agya automatikusan elutasít. Az izzadságnak köszönhetően ugyanis a hónaljban élő baktériumok bomlástermékeinek kellemetlen szaga  körbelengi az embert, amit a legtöbben képtelenek vagyunk tolerálni, akár magunkon, akár máson érezzük azt. A hasonló szagingerek ellen szinte emberemlékezet óta megy az elszánt küzdelem, hol sikeresen, hol kevésbé. Manapság szinte kötelező reggeli szertartássá nőtte ki magát az, amikor is parfümökkel, dezodorokkal próbáljuk magunkat vonzóbbá tenni, de nem volt ez egészen másképp az ókorban sem.

Az illat hatalma

Elődeink is tisztában voltak azzal, hogy a különböző illatok igenis komoly hatást gyakorolnak a lélekre és a testre. Az egyiptomiak illatos virágolajakkal igyekeztek elejét venni a szagoknak vagy elnyomni őket. A biztonság kedvéért nemcsak magukat locsolták velük bőven, hanem otthonuk padlóját, sőt falait is. Sok évszázaddal később, a parfümök, a kölnivíz széles körű megjelenésével pedig némi befektetés árán már bárki könnyen kelthetett orron keresztül is jó benyomást. A választék azóta óriásira duzzadt, modern kori parfümgyártók ezrei állnak elő csodálatosabbnál csodálatosabb illatokkal. Az pedig már, hogy közülük az édes-fűszeres, a könnyed-friss, avagy a fanyar aromájúakra szavazunk, természetesen abszolút ízlés kérdése.

Amikor az illat visszaüt

Legyen szó üzleti tárgyalásról, első randiról, vagy éppen egy péntek esti buliról, fontos, hogy jól és legfőképp mértékkel illatosítsuk magunkat. Az illat ugyanis emlék, ami akár pozitív, akár negatív hatást ér el, bevésődik a másik, vagyis a szagoló fél tudatába. Olyannyira, hogy ha esetleg túladagoltuk vagy rosszul választottuk meg parfümünket, még évtizedek múlva is felidézheti sajnos nem túl kellemes emlékünket a másikban. Ezért amennyiben hivatalosabb eseményre készülünk, mindenképp válasszunk diszkrétebb, kellemes illatot, ha pedig a csábítás a cél, jöhet a tömény, sőt akár buja verzió is. Természetesen ez is csak mértékkel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top