Trend

Extrém vasalás – új őrület világszerte

Elsőre ijesztő látni a képeket, amikor valaki búvárruhában a tenger mélyén egy vasalódeszkán épp egy ing mandzsettájával kínlódik, vagy amikor szörfözés vagy vízisízés közben egyengeti egy gallér ráncait. Megnyugodhatunk: a vasaló nincs bedugva, a képen látható személy pedig valószínűleg az új őrület, az "extreme ironing" szerelmese.

Extrém vasalás -  új őrület világszerteA sport szerelmesei az extrém vasalás történetét hova máshova, mint a hasonló őrültségek hazájába, a ködös Angliába vezetik vissza. Egészen pontosan a közép-angliai Leicester városába, amikor egy fárasztó nap után Phil Shaw, akit ma már csak „Steam” azaz „Gőz” néven ismernek, egy fárasztó nap után úgy döntött, hogy szenvedélyét, a sziklamászást összeköti otthoni kötelességével, a vasalással.

Első „extrém vasalását” hátsó kertjében végezte a helyi kötöttárugyár alkalmazottja. Az internetnek köszönhetően hamar elterjedt a habókos angol új mániája, és 1999-ben úgy döntött, egy világ körüli turnén mutatja be, mit is jelent az extrém vasalás.

Meglátogatta az Egyesült Államokat, Új Zélandot, Ausztráliát, Dél-Afrikát, sőt még a Fidzsi-szigetekre is eljutott.  Egy német turistákkal való találkozás azonban mindent megváltoztatott: a csoportnak annyira tetszett, amit láttak, hogy megalapították az Extrém Vasalás Nemzetközi Szövetségét (EII – Extreme Ironing International) és annak német szervezetét, a GEIS-t. Az első extrém vasalási világbajnokságot 2002-ben rendezték meg egy München melletti kis faluban, ahova az angol csapatot a brit Chanel 4 stábja is elkísérte. A televíziós adásnak köszönhetően Anglián végigsöpört az extrém vasalás vihara. Egészen különleges módokat találtak ki: hegyormon, bungee jumping közben, biciklizve, autó hátára szíjazva, sőt még tehén hátán is vasalnak már egyesek.

2003-ban a dél-afrikaiak győzedelmeskedtek a világkupán, 2004-ben a sport pedig végleg meghódította Amerikát.  2009-ben 128 brit búvár döntött úgy, hogy világrekordot döntenek és 10 perc alatt 86-an fognak egyszerre a tengerfenéken vasalni.

Extrém vasalás -  új őrület világszerteAz esemény révén majd 15 ezer font adományt sikerült gyűjteniük, s így segítették a Királyi Vízi Életmentő Szövetséget. Idén a sportág atyja, „Steam” új vállalkozásba kezdett.  Úgy tervezi, hogy lefutja a Hastings Félmaratont – természetesen egy testére erősített vasalódeszkával, ruháit vasalva a táv során.

Reméljük, hamarosan hazánkban is elterjed az extrém vasalás, de amíg nem, addig otthon, kényelemben is hódolhatunk a vasalás örömeinek. A legmodernebb technológiák révén a vasalás könnyen válhat az egyszerű háziasszonyok kevésbé extrém szenvedélyévé.

További információk!
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top