Trend

Tejből alkot ruhákat a fiatal divattervező

Hat liter tejből készít el egy ruhadarabot az organikus tejszövet megalkotója, egy német nő. A különleges textil ráadásul jó hatással van viselője egészségére is.

QMilch néven vált ismertté az a különleges ruhaszövet, amelyet a 28 éves Anke Domaske, egy hannoveri divattervező alkotott meg. Igaz, a tejszövet már viszonylag régóta ismert, de eddig mindig vegyszerekkel készült, Domaske újdonsága viszont szinte teljes mértékben kazeinből áll, és teljesen vegyszermentes. Ráadásul összetételének köszönhetően a QMilch számos egészségügyi előnnyel is bír: a fehérjében lévő aminosavak antibakteriális és öregedésgátló hatásúak, továbbá a vérkeringést és a testhőmérsékletet is szabályozzák.

A tervezőnő és tejből készült ruhái

A tervezőnő és tejből készült ruhái
Fotó: www.reuters.com

„A QMilch tapintása olyan, mint a selyemé, nincs illata, és mosható, mint bármilyen más anyag –
nyilatkozta nemrég Domaske a Reutersnek. – Kevesebb, mint két év alatt fejlesztettük ki ezt a természetes szövetet, amely a kazeinen kívül még néhány természetes összetevőt tartalmaz.”  A kazeint tejporból nyerik, majd a többi alkotóelemmel együtt felmelegítik egy gépben. A gép a rostokat szövetszálakká alakítja, amelyeket aztán egy másik szerkezet orsóra teker.

Domaske, aki korábban mikrobiológiát is tanult, elmondta, hogy körülbelül hatliternyi tejből lehet egy ruhát elkészíteni, és egy darab előállítása körülbelül 150-200 euróba kerül. És az alapanyag természetessége ellenére amiatt sem kell aggódni, hogy a ruhák szavatossága lejár, mert az előállítás során a molekulák úgy kapcsolódnak, hogy a fehérje nem tud bomlásnak indulni.

Domaske divatmárkája, a Mademoiselle Chi Chi már alkalmazza ruhái alapanyagaként a tejszövetet, és a fiatal tervezőnő szeretne nemsokára egy teljes kollekciót a QMilchből elkészíteni.

Az antibakteriális tulajdonságoknak köszönhetően egyébként az organikus tejszövetet az orvoslásban és a kozmetikában is hasznosíthatják, sőt néhány autógyártó azt tervezi, hogy üléskárpitot gyárt belőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top