Trend

Audrey Tautou csodálatos élete

Nincs ember, akinek ne Amélie jutna eszébe róla. Audrey Tautou az Amélie csodálatos élete címû filmmel egyszeriben Európa kedvence lett. Talán azért, mert a bájos francia színésznõ és a film hõsnõje között sok a hasonlóság.

Mesés gyerekkora volt

Audrey Tautou 1978. augusztus 9-én született a francia­országi Beaumont-ban. Már nagyon fiatalon érdeklődött a színészkedés iránt, kilencévesen állandó tagja volt a helyi színjátszó körnek. Több­nyire mese­játékokban szerepelt, és mint mondja, akkoriban a legjobb alakítását erdei gombaként nyújtotta.

Rengeteg díjat nyert

A kezdeti sikereket aztán újabb és újabb elismerések követték. Ezek közül az egyik legjelentősebbet húszévesen kapta Bezier-ben, a kilencedik Jeune Comedien Cinema Festival díjkiosztó ünnepségén. Ő lett a francia mozi legjobb fiatal színésznője. Rögtön meg is kapta élete első jelentősebb mozi­szerepét, a Tonie Marshall rendezőnő által jegyzett Vénusz szépségszalonban. Alakításáért Audreyt ismét megjutalmazták a legjobb fiatal reménységnek járó díjjal. “Annyira biztos voltam abban, hogy nem én nyerek, hogy amikor Tonie felhívott, azt mondtam neki, valószínűleg rossz számot tárcsázott

Varázslatos a szeme

Az Amélie sikeréhez némi optikai csalás is hozzájárult, mert bár Tautou kisasszonynak hatalmas, gyönyörű szemei vannak, egy kis technikai rásegítéssel még csodálkozóbbá, ártatlanabbá tették a főhős tekintetét.

Lágy és kemény is tud lenni egyszerre

Nemcsak romantikus, de nagyon művelt lány is. Apja fogorvos, édesanyja pedig irodalomtanár. A családi háttér is hozzájárulhatott ahhoz, hogy Audrey kifinomult nevelésben részesült. Máig rajong a klasszikusokért. Kedvenc írói Victor Hugo, Oscar Wilde és Paul Auster. Imádja Baudelaire verseit, és Ravelt, Mozartot, valamint Chopint hallgat. Persze nem egy kékharisnya, kedveli a kemény rockot is, egy időben nagy Metallica-rajongó volt.

Megálmodták a karrierjét

Bár sosem élt máshol, mint Franciaországban, tökéletesen beszél angolul. Nagynénje ugyanis már gyerekkorában megálmodta, hogy a kis Audrey egyszer még világszerte ismert lesz. Ezért aztán négyéves korától fogva kizárólag angolul társalgott a kislánnyal.

Amélie és az ő sajátos szobácskája

Valóra váltja vágyait

Az Amélie kirobbanó sikere után Indonéziába utazott, nemcsak azért, mert egy kissé elege lett már a népszerűségből, hanem azért is, mert ez volt élete nagy álma. Régóta vágyott már az egzotikus országba, és több mint hat hetet töltött el ott. Ismerkedett a helyi kultúrával, szokásokkal. Nyilatkozataiban többször is említette, hogy idősebb korában végleg a szigetországban szeretne letelepedni.

Megfejti a Da Vinci-kódot

Nemrég így nyilatkozott: “Hollywoodnak nincs szüksége rám. Az Amélie után nem kaptam olyan ajánlatot, ami érdekelt volna. Elég válogatós vagyok, fontos, hogy érzéki, okos, ügyes és körmönfont legyen a film, amelyben szerepelek.” Nos, úgy tűnik, mégis­csak létezik a kívánalmainak megfelelő ajánlat, hiszen ő kapta meg Tom Hanks mellett a másik főszerepet a Da Vinci-kód-ban. A filmet idén nyáron kezdték forgatni Audrey kedvenc városában, Párizsban, a Louvre-ban. A kíváncsi kódfejtő lány karaktere nagyon illik Tautou kisasszonyra, mivel neki is különleges elgondolásai vannak a hitről: „Hiszek Istenben, de nem nagyon bízom benne

Jean-Pierre Jeunet és múzsája legutóbb a Hosszú jegyesség című filmben dolgoztak együtt
Világhíresség

A világsiker nem váratott magára sokáig. Alig múlt el húszéves, amikor leforgatta az Amélie csodálatos életét. Ez a romantikus vígjáték hatalmas sikert aratott, főszereplőnőjét pedig Cézar-díjra jelölték. Bár egy hajszálon múlott, hogy ő kapta Amélie Poulain szerepét, Jean-Pierre Jeunet rendezőnél ugyanis Emily Watson neve is felmerült.

Ő a rendezők kedvence

Jeunet azért választotta Audreyt, mert megtetszett neki a lányból áradó természetesség:
„Bejött, csetlett-botlott, a haja vörös volt, és rendezetlen, a fülei pedig olyan mókásan álltak, akár egy koboldéi. Öt perc alatt eldöntöttem, hogy ő az igazi Amélie.”
A rendezőnek azóta kedvence lett Audrey, több filmet is forgattak együtt az elmúlt években.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top