Trend

Kubai menekültbõl lett világsztár

Lassan tizenöt éve, hogy feltûnt a Keresztapa-trilógia harmadik részében, és Don Corleone szívtipró unokaöccseként bevonult a filmtörténelembe. A sármos színész újra feltûnik a vásznon.







Andy Garcia
Amerikából visszavágyik a hazájába

Legutóbb a Tripla vagy semmiben láthattuk George Clooney és Brad Pitt oldalán. Néhány éves pihenés után – melyet felesége és négy gyermeke társaságában töltött – idén visszatér a mozikba.

Csak kevesen tudják, hogy a kubai születésű — teljes nevén Andrés Arturo García Menéndez — Andy Garcia és családja több megpróbáltatáson is átesett, mielőtt az Egyesült Államokba emigrált volna. Ötéves korában, Castro hatalomra kerülését követően, szüleivel átszöktek Miami Beachre, a színész azóta is itt él.

Volt egy ikertestvére

Gyermekkorára nem szívesen emlékszik, mivel úgy érezte, száműzetésben él.
„Nagyon szegények voltunk, édesapám nehezen jutott munkához, egy kubai bevándorlót sehol sem foglalkoztattak szívesen. Édesanyámat sohasem láttam boldognak, folyton szomorkás volt. Csak később tudtam meg, hogy miért. Apám elmesélte tizenkét éves koromban, hogy volt egy ikertestvérem is, ám valamiért nem fejlődött ki rendesen anyám méhében. Mélyen vallásos asszonyként egész életében nem tudta megbocsátani magának, hogy nem volt képes erőt és életet adni a testvéremnek. Saját magát okolta a magzat haláláért.”

A Garcia család helyzete csak jó néhány év elteltével rendeződött. Amikor Andy középiskolába került, már nem okozott neki problémát a beilleszkedés, jól tanult, remekül kosárlabdázott, és hihetetlenül népszerű volt a lányok körében. Egy autóbaleset azonban véget vetett sportkarrierjének, ekkor kezdett el érdeklődni
a színjátszás iránt.





Pizzafutárként kezdte


A Florida International University dráma szakára jelentkezett, és legnagyobb meglepetésére föl is vették. „A tanáraim nem sok jóval biztattak, nem hittek benne, hogy bejutok egy színművészeti egyetemre. Én magam is meglepődtem, bár valahol legbelül éreztem, sikerülni fog. A színészet teljesen megváltoztatta az életemet, a szüleim nem örültek a választásomnak, és pénzük sem volt, hogy támogassanak, de nem is vártam el tőlük. Az iskola mellett munkát vállaltam, dolgoztam pincérként, szállítómunkásként, pizzafutárként.” Az első nagyobb szerepre azonban elég sokat kellett várnia a törekvő latin fiúnak. Annak ellenére, hogy talpig becsületes srác hírében állt, mégis egy kokainbárót játszva aratta első filmes sikerét az Egy lépés a halál című filmben. Következő jelentős alakítását az Aki legyőzte Al Caponét újságírójaként nyújtotta.

Legemlékezetesebb filmje és világhírneve azért mégiscsak a Keresztapa harmadik részének köszönhető. A trilógia rendezője, Coppola Al Pacino javaslatára hívta meg Garciát a filmbe. „Nagyon megtisztelő ajánlat volt, pláne amikor megtudtam, hogy Al Pacino — akit mindig is csodáltam — ajánlott a rendező figyelmébe. A forgatás során eleinte alig mertem hozzá szólni, a film végére viszont már szinte barátokká váltunk. Sokat tanultam Pacinótól, máig példaképemnek és mentoromnak tartom őt, és rengeteget köszönhetek neki. A Keresztapa Vincent Mancinije életem egyik meghatározó alakítása volt, bár bevallom, sosem szerettem a gengszterszerepeket.”

(A teljes cikk a Maxima kedden megjelenő 27. számában olvasható)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top