Trend

A körforgalmú csomópont

A körforgalom a legegyértelmûbb közlekedési csomópont. Nem kell figyelni a lámpákra, melynek esetében neked hiába van zöld jelzésed, el kell engedni a szintén zöld lámpás fõút vonalon haladókat, s mire ezt megtetted, már megint a pirosban csücsülsz.




Nem kell gondolkodnod azon sem, melyik a jobb kezed, s abból az irányból jön-e valaki, stb. Itt csak jobbra tarthatsz, s ha már a körforgalomban vagy, elsőbbséget élvezel. A körforgalomú csomópontoknak az a lényege, hogy mindig annak van elsőbbsége, aki a körforgalomban tartózkodik, s aki még csak be akar hajtani, elsőbbséget ad a többieknek. Nemcsak a legegyértelműbb, hanem a legbiztonságosabb kereszteződési forma is.





Mivel körforgalomról van szó, mindenki csak lassan tud az ívre ráhajtani, ebből adódóan nagy balesetekről, melyek a lámpás kereszteződésekben oly gyakoriak és súlyosak tudnak lenni, a körforgalom esetében nem igazán lehet szó a mérsékelt sebesség miatt. Itt legfeljebb kisebb összecsúszásoktól lehet tartani.

Május elseje óta a körforgalom szabályzásában is egy kis változás történt. A körforgalmú csomópont előjelzésére alkalmazhatják az azonos elnevezésű új, veszélyt jelző táblát. A tábla azt jelzi, hogy olyan útkereszteződéshez közeledik a jármű, ahol körforgalmú közlekedés van. A vezetőt figyelmezteti az elsőbbségadási kötelezettségére és arra, hogy nem kell besorolnia balra bekanyarodáshoz, mert a csomópontban csak jobbra lehet kanyarodni.

A körforgalomba történő behajtás ugyan irányváltoztatásnak minősül, de a módosítás lehetővé teszi, hogy mint kivétel, – a belépést nem kell irányjelzővel jelezni. Az irányjelzés azonban csak a behajtáskor maradhat el, a körforgalom elhagyását ezután is jelezni kell.





Előfordulhat, hogy útburkolati jelekkel megjelölt párhuzamos közlekedésre alkalmas út csatlakozik egynél több forgalmi sávos körforgalomba. Ilyen esetben a körforgalomba való behajtást csak az köteles a jobboldali szélső forgalmi sávból végrehajtani, aki a bekanyarodás helyét követő első bekanyarodási lehetőségnél kívánja az utat elhagyni.

A párhuzamos közlekedésre alkalmas körforgalmú úton a párhuzamos közlekedés szabályait kell alkalmazni.
Májustól tovább bővült a megállási tilalmak száma, így tilos megállni a körforgalomban is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top