Trend

Sportos kutyák

Ha együtt sportolunk, mozgunk, szórakozunk kutyánkkal, nemcsak az õ életét tehetjük boldogabbá és egészségesebbé, hanem a magunkét is. Aki kutyáját foglalkoztatni szeretné, számos lehetõség közül választhat. Mielõtt azonban bármelyik sportot elkezdenénk, alapvetõ fontosságú, hogy kutyánkat megtanítsuk engedelmeskedni.




Megtehetjük ezt mi magunk is szakirodalom segítségével, de igénybe vehetjük kutyaiskolák szolgáltatásait is. A nevelés során a kutya elsajátít bizonyos engedelmességi gyakorlatokat, amelyek lehetővé teszik, hogy fegyelmezetten viselkedjen minden körülmények között, és engedelmesen kövesse gazdája utasításait.


Kerékpározás kutyával

Kutyánk testi fejlesztésére, mozgási vágyának kielégítésére kiválóan alkalmas a kerékpározás. Tartsuk a jobb oldalon, hiszen így védhetjük a forgalomtól. Ahhoz, hogy ezt a tréninget elkezdhessük, meg kell várnunk, míg a kutya “felnőtté” válik, azaz kb. egy éves lesz. Természetesen figyelembe kell venni az ő igényeit, képességeit, és nem utolsó sorban adottságait is (rövid lábú kutya, pl. a tacskó, erre nem igazán alkalmas). Mivel a cél nem az, hogy a kutyát túlerőltessük, lassan fokozzuk csak a távolságot (ez a napi 10 km-ről akár 50 km-re is növelhető), és alkalmazkodjunk a tempójához. A nyári nagy meleg a kutyát megviseli, ezért inkább kora reggel vagy este felé keljünk vele útra.






Terepsport kutyával


Ha neveléssel sikerült elérnünk, hogy kutyánk engedelmes és fegyelmezett, nehogy azt gondoljuk, hogy már mindent tud, amit csak egy kutya tudhat. Vigyük el egy kutyakiképző iskolába, és meglepve fogjuk tapasztalni, hogy még mennyi minden elsajátítására képes. A napjainkban egyre inkább tért hódító terepsport több mint puszta akadályverseny kutyák számára, ahol létrával, gerendával, palánkkal, árkokkal kell megbirkózniuk.

Itt bizony kutya, gazdi együtt ugrik, és mindkettőjük gyorsaságát, pontosságát egyaránt figyelembe veszik az értékelésnél. Négy fajtája van ennek a versenysportnak: engedelmességi gyakorlatok, szlalomfutás, akadályfutás, pályafutás. Mindegyiknél követelmény az engedelmes magatartás a kutya részéről. A terepsport kutyával nem egyszerűen ügyességfejlesztés vagy a felesleges testi energia levezetése: a közös játék egymásra figyelésre, kölcsönös szeretetre és tiszteletre nevel, a sikeres teljesítmény pedig öröm forrása.


Agility 





Angliából származik, ügyességet, mozgékonyságot jelent. Testi ügyességen kívül lelki felkészülést is igényel. A pályán különféle akadályok vannak, amelyeket a kutya vezetője irányításával küzd le. A pályát meghatározott idő alatt kell befutni. Fő különbség a terepsportokkal szemben, hogy az akadályok sorrendje és alakzata versenyről versenyre változik. Nagyon fontos a kutya és gazdája közötti együttműködés, a kutya abszolút engedelmessége és vezethetőségre való hajlandósága. Valódi sport igényeseknek, a terepsportok főiskolája.






Mobility


Kezdőknek szerettek volna kedvet csinálni a kutyával való foglalkozáshoz akkor, amikor pár éve elindították a mobility nevű szabadidős tevékenységet. Lényege, hogy a kutyáknak bemutassuk, és megszoktassuk velük az őket körülvevő világ tárgyait, akadályait. Például keresztül kell mennie rácson, ponyván, átkúsznia csövön, felkúsznia létrán. Mindez jó alkalom arra, hogy a kutya és gazdája közötti bizalom erősödjön. Ez növeli a kutya biztonságérzetét, és megtanítja leküzdeni félelmét. A környezettel való barátkozás segítségével elérhető, hogy a kutya félelme ne csapjon át agresszivitásba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top