Trend

Merre megy egy menyét?

A menyéttel történõ vadászatnak nagy hagyománya van az Egyesült Királyságban. A nyulak számának emelkedésével egyre népszerûbb, csak úgy, mint az állat házi kedvencként való tartása.




Menyéttel nyulakra vadásznak. Izgalmas, népszerű sport, emellett elsősorban a nyúlpopuláció leszorítására használják. A vadász a nyúlüreg elé egy hálót feszít ki, majd beengedi a menyétet az üregbe. Az üregből kirohanó nyúl fennakad a hálón, ahol a vadász végül is foglyul ejti. Háló nélkül is lehet vadászni menyéttel hasonló módon. Ilyenkor vagy puskával ejtik el a lukból menekülő nyulat vagy sólyommal. Ezzel a módszerrel vadásznak menyéttel már vagy 700 éve.





Vadászmenyétet lehet vadászatra és háziállatként is tartani. Megfelelő táplálás, gondoskodás, az állat mozgási igényeinek figyelembe vétele mellett ketrecben prímán tartható. Több színben fordul elő barnától a feketéig, és van albínó is. A vadászmenyét nem vadállat. Ragadozó, ezért magas protein és zsírtartalmú étrendre van szüksége, valamint friss vízre.

A vadászmenyétnek meg kell tudnia különböztetnie a borz és a róka nyomait. A borz vadászata illegális a róka meg potenciális veszélyt jelent a vadászmenyétre. Szigorúan véve nincs szezonja a menyétes vadászatnak, de legcélszerűbb a vadászat, amikor a nyulak tápláléka a legszűkösebb, vagyis szeptembertől március közepéig.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top