Trend

Megmart a simabõrû

A rókavadászat hazája Anglia, kezdetei egészen a normann idõkig nyúlnak vissza. Eredetileg valószínûleg a szarvas- és nyúlvadászatokhoz kapcsolódott. Mai formája a 19. században alakult ki, és hamarosan az angol uralkodó osztály kedvelt szórakozásává vált. A hagyományt mind a vadászat forgatókönyvében, mind pedig a viselt ruházat tekintetében napjainkban is követik.




A vadászati idény novembertől áprilisig tart. A hajtás lóháton, kutyafalka segítségével zajlik. Vezetője a falkamester. A 15-20 pár vadászkutyát egy vadász irányítja, aki lehet maga a falkamester, de általában inkább egy rangidős vadász. A vad felkutatásában és a kutyafalka együtt tartásában 2-3 vadászinas segédkezik. A falkamester, a vadász, és az ostoros vadászinasok követik a kutyákat, megelőzve az összes többi lovast. A vadász kiáltozással vagy kürtje segítségével irányítja a kutyákat. A vadászat találkozóval kezdődik, ahol a meghívottak csatlakoznak a kutyákhoz, valamint megismerik a falkamestert. Az ő parancsára elszáguld a kutyafalka, hogy felkutassa a róka feltételezett búvóhelyét, legyen az erdőben, mezőn, vagy rekettyésben. A rejtek felfedezését a kutyák vonyítása, a kürt hangja, és halihó kiáltás adja hírül.

Ekkor veszi kezdetét a vadászat. A róka megpillantását újabb kiáltás jelzi. Ha sikerül elejteni, a feje, farka és mancsai a falkamestert illetik, ő pedig, megtiszteltetésének jeleként, odaajándékozhatja a trófeát a falkatársaság azon meghívott tagjának, aki ezt szerinte kiérdemelte. A róka többi része a kutyák jutalma.





A rókavadászaton viselt hagyományos öltözék a falkamester, a vadász, és a vadászinas számára: vadászgombos vörös zakó, fehér nyakkendő, és fekete bársony sapka, az ún. kobak. A falkatársaság nagy megbecsülésnek örvendő tagjai is magukra ölthetik ezt az egyenruhát. Kobak helyett azonban ők cilindert viselnek, mivel a szóban forgó fejfedő csak a vadászkutyák irányítóit, vagyis a falkamestert, a vadászt és a vadászinast illeti meg.

A társaság többi tagjának öltözéke: fekete zakó és cilinder vagy keménykalap. Ősi nemesi családok vadászatán az egyenruha színe lehet zöld, sárga, esetleg szürke a vörös helyett. A vadászat segítő személyzetéhez tartoznak a lovászok, akik a vadászat résztvevői számára váltólovakat biztosítanak; valamint a rókalyukak eltorlaszolói: ők a vadászatot megelőző éjszaka bejárják a vadászat színterét, és betömik a rókalyukak nyílásait.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top