Trend

Hogyan fogjunk hozzá?

A lakásátalakítás nem kis dolog. Elõfordulhat, hogy csak meguntuk, hogy lakásunk évek óta ugyanolyan, és valami változatosságra vágyunk, lehet, hogy a család létszámának változása miatt kell átgondolnunk a lehetõségeket, vagy esetleg másik lakásba költözünk, és a régi beosztás nem felel meg szükségleteinknek, igényeinknek.




Ha eldöntöttük, hogy belekezdünk az átalakításba, számtalan kérdést kell végiggondolnunk, mielőtt nekilátunk a munkának. Egyszerűen csak új, más környezetre vágyunk, vagy pedig olyan dolgokon módosítanánk, melyek kényelmetlenségeket, bosszúságokat okoznak a mindennapi életben.





Legelőször is pontosítsuk, melyek azok az okok, amik szükségessé teszik a változtatást. Például megváltozott a család összetétele, felnőttek a gyerekek, és több helyre lenne szükségük. Vagy éppen már kirepültek és felszabadult néhány helység, melyeknek új funkciót kellene találni. Lehet, hogy kevés a tárolóhelyünk, vagy talán nehezen lehet közlekedni a zsúfolt lakásban.

Nincs hová leültetni a barátainkat, zavar a szomszéd zaja, ám az íróasztalnál sincs elég természetes fény. Kevés a konnektor a konyhában, nincs egy jó tükör a lakásban, az esti világítás sem megfelelő. Nem elég biztonságos otthonunk a kisgyerek számára, viszont a nagymama is nehezen jár a csúszós padlón. Ilyen és ehhez hasonló problémák számbavétele után eldönthetjük, hogy milyen mértékű legyen az átalakítás a lehetőségekhez képest legoptimálisabb állapot eléréséhez. Elegendő-e csak egy kisebb átszervezés, vagy nagyobb munkálatokra lesz szükség?





• Tisztában kell lennünk a lakás adottságaival is. Mihez nyúlhatunk és mi nem változtatható? Kellenek-e hatósági engedélyek?

• Kell-e szakember, ha igen milyen?

• Mit tudunk megoldani saját kezűleg?

• Mire futja anyagi kereteinkből, Mi az elengedhetetlen, és mi az amire csak vágyunk? Hol lehet spórolni, és mire ne sajnáljuk a pénzt?






Ahhoz hogy ezkre a kérdésekre válaszolni tudjunk, tisztában kell lennünk saját és családtagjaink igényeivel, életritmuával, körülményeivel. Egy lakás akkor működik jól, ha ezek figyelembevételével alakítjuk ki, rendezzük be. Minden családban máshogy zajlik az élet, a lakáshasználat függ a tagok nemétől, életkorától, foglalkozásától, kedvtelésétől. Másra van szüksége egy kisgyermeknek, másra a kamasznak, megint másra az otthon dolgozó szülőnek, de gondolni kell az esetleg velünk élő háziállatokra is.

A cél természetesen az, hogy mindenki jól érezze magát otthonában, ezért fontos, hogy a tervezés során együtt gondoljuk át ezeket a szempontokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top