Trend

Az esküvõi tanú

Mind a polgári, mind a templomi házasságkötésnél két tanúra van szükség ahhoz, hogy az esketés érvényes legyen. Tanúnak lenni egy esküvõn nagy megtiszteltetést jelent, így általában mindenki szívesen elvállalja ezt a feladatot.

A legjobb barátnőt, a legjobb barátot vagy valamelyik rokont szokták felkérni tanúnak.

Tanú egyébként bárki lehet, aki nagykorú, cselekvőképes és érvényes igazolvánnyal rendelkezik.

Külföldi állampolgárságú tanú esetén útlevélre – és amennyiben nem beszél magyarul – tolmácsra is szükség van.

(Vigyázat: nem lehet tolmács a házasulandó egyenes ági rokona!)

Egy tanúnak egyébként semmi különöset nem kell csinálnia. Egyetlen fontos feladata van: az ifjú pár után neki is alá kell írnia a könyvet, amibe a házasságkötést bejegyzik.

Tiszteletbeli feladata, hogy segítségére legyen az ifjú párnak. Például a vőlegény tanúja gondoskodhat arról, hogy ne maradjanak otthon a jegygyűrűk (akár saját zsebében is vigyázhat rájuk a ceremónia kezdetéig). A menyasszony tanúja felügyelheti a két virágcsokrot, amelyeket az ifjú pár szüleiknek ad. A tanúk segíthetnek továbbá a násznép fogadásában, gardírozásában is.

Ha tanú vagy egy esküvőn, ne vezess autót! A polgári házasságkötés után egy pohár pezsgővel szokott koccintani az ifjú pár szüleikkel és a tanúkkal. Furcsa lenne, ha azt kellene mondanod nekik: “Bocs, de nem ihatok a boldogságotokra.”

Az ifjú pár után az örömszülőkre és a tanúkra tekint legtöbbet a násznép. Legyél csinos, ne remegjen aláíráskor a kezed és mosolyogj meggyőzően, amikor fotóznak!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top