Trend

Hol tud segíteni a kutya?

A mindennapokban sokszor találkozhatunk olyan kutyákkal, akik ügyesen terelgetik fogyatékos gazdájukat az utca és a közlekedés vad forgatagában. Ezek a kutyák segítenek a világtalanoknak, siketeknek, tolókocsiban ülôknek, mankóval járóknak és sok más rokkant embertársunknak.

A segítő kutyákat kiképzésük, feladataik alapján sorolják csoportokba.

  • Vakvezető kutyák

    Talán a legismertebb típus. Arra képzik ki őket, hogy világtalan vagy látássérült embereknek segítsenek. Ezek a kutyák gazdájuk szemeként szolgálnak, irányítják őt a forgalomban, a lépcsőkön, a járdán, s minden sérülésveszélyes akadályt kikerülnek.

  • “Halló” kutyák

    A halló avagy jelző kutyák speciális kiképzést kapnak, hogy hallássérült embereknek tudjanak segíteni. A különféle zajokat jelzik gazdájuknak, általában úgy, hogy odafutnak hozzá, majd vissza a hang forrásához. Olyan hangokat képesek jelezni, mint az ajtócsengő, telefon, füstriasztó, gyereksírás, konyhai eszközök sípolása, teáskanna fütyülése. Ezeknek a kutyáknak ugyanúgy szabad bejárást engedélyeznek nyilvános helyekre, mint a vakvezető kutyáknak.

  • A mozgásban segítő kutyák

    Húzzák a tolókocsit, különböző dolgokat szállítanak a hátukon, felveszik a gazda által leejtett dolgokat, nyitják-csukják az ajtókat, segédkeznek az öltözködésben.

  • Riasztó kutyák

    Ezeket a jószágokat arra képezték ki, hogy reagáljanak gazdájuk esetleges rosszullétrohamára. Ilyenkor a beteggel maradnak illetve segítséget hívnak. Némelyik kutya képes egy gombot megnyomni, ekkor a szerkezet automatikusan segélykérő számot tárcsáz. Amikor a kutya meghallja a bejelentkező hangot, elkezd ugatni, így jelezve a bajt.

  • Sétáltató kutyák

    Segítenek gazdájuknak sétálni, úgy, hogy egyensúlyoznak illetve ellensúlyként szolgálnak. Sok olyan feladatot is ellátnak, amit a mozgásban segítő kutyák.

  • “Kombinált” kutyák

    Néhány program olyan ebeket próbál nevelni, akik képesek a sokszorosan sérült emberek segítségére lenni, pl. vezető és mozgást segítő kutya egyszemélyben.

  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top