Trend

Fogyatékosok sportja

Ez év januárjában alakult meg az Ifjúsági és Sportminisztérium fogyatékosok sportjával foglalkozó államtitkársága, mely a sérült emberek sportjának támogatását tûzte ki céljául. Olyan esélyegyenlõséget célzó intézkedéseket vezetnek be, mely a lehetõségeikben korlátozottak számára megteremti a teljes élet, így a sportolás feltételeit is.

Fogyatékos embertársaink számára a sport többet jelent, mint testmozgást. Egyaránt elősegíti a társadalomba való beilleszkedést, az egészségmegőrzést, az önmegvalósítást, és sikerélményt nyújt. Ezért fontos, hogy a sport az ő számukra is elérhető legyen, kezdve a diáksporttól a tömeg- és szabadidősporton át egészen a minőségi sportig. A fogyatékos emberek bebizonyíthatják, hogy ugyanolyan csúcsteljesítményre képesek, mint ép társaik. Ezek a nagy sikereket elért versenyzők példaképnek állíthatók, eredményeikkel, sikereikkel nemcsak reális célokat tűzhetnek ki a többi fogyatékos ember számára, hanem pozitív üzenetet közvetíthetnek az egész társadalom felé.

Az Ifjúsági és Sportminisztérium öt helyettes államtitkárságából az egyik a fogyatékosok sportjával foglalkozik. Ennek a területnek a fejlesztése először jelenik meg önálló tételként a magyar sport költségvetésében, ami nemcsak szakmai, hanem erkölcsi elégtétel is a magyar sport e területének. Az új támogatási rendszer lehetőséget nyújt arra, hogy a vakok és gyengénlátók, a siketek és nagyothallók, az értelmi fogyatékosok, a szervátültetettek, valamint a mozgáskorlátozottak egyenrangú részesei legyenek a hazai sporttársadalomnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top